Context històric
El Concili de Pisa va tenir lloc l’any 1409, fa 615 anys, a la ciutat de Pisa, a la Toscana. En aquell moment, l’Església Catòlica estava dividida a causa del cisma que havia començat el 1378. Hi havia dos pontífexs, un a Roma i l’altre a Avinyó, i aquesta divisió havia generat tensions i conflictes entre les jerarquies catòliques i les corones europees.
El Concili de Pisa
El Concili de Pisa va ser convocat amb l’objectiu de trobar una solució a aquest cisma. Durant aquest concili, es va prendre la decisió de deposar els dos pontífexs i elegir un nou papa, Alexandre V. Aquesta decisió va posar fi a la divisió de l’Església Catòlica i va ser un pas important cap a la reconciliació.
Conseqüències i desenllaç
Tot i això, la reconciliació definitiva no es va aconseguir fins a vuit anys després, amb el nomenament del pontífex Martí V. Després del Concili de Pisa, les corones europees van deixar de donar suport a la divisió i van unificar-se sota un únic pontífex. Aquesta unificació va marcar el final d’una època de conflictes i va permetre a l’Església Catòlica avançar cap a una nova etapa de pau i estabilitat.
El paper de Catalunya-Aragó
Durant aquest període, les corones peninsulars, com Catalunya-Aragó, van donar suport al pontífex d’Avinyó. No obstant això, després del Concili de Pisa, la corona catalanoaragonesa es va unir a la resta de dominis europeus en el suport al pontífex de Roma. Aquesta decisió va ser un factor clau en la unificació de l’Església Catòlica i va contribuir a la pau i l’estabilitat de l’època.
Conclusió
En resum, el Concili de Pisa va ser un esdeveniment històric que va posar fi a la divisió de l’Església Catòlica i va permetre la reconciliació entre les diferents faccions. Aquesta reconciliació va ser un pas important cap a la pau i l’estabilitat de l’època. El paper de Catalunya-Aragó en aquest procés va ser rellevant, ja que va canviar el seu suport del pontífex d’Avinyó al pontífex de Roma. Aquesta unificació va contribuir a la consolidació de l’Església Catòlica i a la superació del cisma.