Inici » Impacte dels residus marins en els ecosistemes de Canàries

Impacte dels residus marins en els ecosistemes de Canàries

by PREMIUM.CAT

El perill dels residus marins


El grup de recerca d’Ecofisiologia dels Organismes Marins (EOMAR) de l’Institut ECOAQUA de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària ha alertat del perjudici que suposa per als ecosistemes marins el vessament de pellets de plàstic procedents d’un dels contenidors perduts pel vaixell Toconao el passat 8 de desembre, a 40 milles nàutiques de la costa portuguesa i a uns 20 quilòmetres de la frontera amb Galícia.


Segons indiquen en un comunicat, en cas que arribessin restes del vessament de pellets a les Illes Canàries, es produiria aproximadament a partir d’un any. Així ho consideren els experts del grup d’Oceanografia Física i Geofísica Aplicada (OFYGA), també adscrit a l’institut ECOAQUA, que s’han basat per a la seva aproximació en estadístiques de remor d’aquest tipus de residus en les corrents marines que porten del punt del vessament a les illes.


La presència de pellets en el medi ambient de Canàries


“Canàries, per la seva condició d’illes oceàniques, estan exposades a l’arribada de tot tipus de deixalles marines, lamentablement de forma regular. Els pellets no són una excepció, i no és estrany trobar aquest tipus de residus plàstics a la sorra de les platges o dipositats entre les roques. És probable que algun dels pellets del vessament de Galícia acabi arribant a les costes de Canàries, però llavors ho farà com un element més d’aquestes deixalles marines a les quals tristament ens estem acostumant”, assegura Miguel Borja Aguiar, investigador d’OFYGA.


Els riscos dels pellets


Els pellets representen un problema ambiental molt greu, ja que poden romandre molt de temps en l’entorn, entre 50 i 70 anys, fins a degradar-se poc a poc en partícules més petites. El perill per als organismes marins és, d’una banda, el dany físic que pot provocar la seva ingestió, i d’altra banda, el dany que causen els contaminants químics que porten associats”, assegura Alicia Herrera Ulibarri, biòloga i doctora en Oceanografia, que pertany al grup de recerca EOMAR.


Impacte dels pellets a les costes espanyoles


Per l’alt perill que té el vessament i l’arribada a les costes espanyoles d’aquests pellets, EOMAR alaba la tasca que venen fent des de fa anys institucions com Good Karma Project, a través de la seva denúncia i divulgació.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00