Impacte dels residus marins en els ecosistemes de Canàries

El perill dels residus marins


El grup de recerca d’Ecofisiologia dels Organismes Marins (EOMAR) de l’Institut ECOAQUA de la Universitat de Las Palmas de Gran Canària ha alertat del perjudici que suposa per als ecosistemes marins el vessament de pellets de plàstic procedents d’un dels contenidors perduts pel vaixell Toconao el passat 8 de desembre, a 40 milles nàutiques de la costa portuguesa i a uns 20 quilòmetres de la frontera amb Galícia.


Segons indiquen en un comunicat, en cas que arribessin restes del vessament de pellets a les Illes Canàries, es produiria aproximadament a partir d’un any. Així ho consideren els experts del grup d’Oceanografia Física i Geofísica Aplicada (OFYGA), també adscrit a l’institut ECOAQUA, que s’han basat per a la seva aproximació en estadístiques de remor d’aquest tipus de residus en les corrents marines que porten del punt del vessament a les illes.


La presència de pellets en el medi ambient de Canàries


“Canàries, per la seva condició d’illes oceàniques, estan exposades a l’arribada de tot tipus de deixalles marines, lamentablement de forma regular. Els pellets no són una excepció, i no és estrany trobar aquest tipus de residus plàstics a la sorra de les platges o dipositats entre les roques. És probable que algun dels pellets del vessament de Galícia acabi arribant a les costes de Canàries, però llavors ho farà com un element més d’aquestes deixalles marines a les quals tristament ens estem acostumant”, assegura Miguel Borja Aguiar, investigador d’OFYGA.


Els riscos dels pellets


Els pellets representen un problema ambiental molt greu, ja que poden romandre molt de temps en l’entorn, entre 50 i 70 anys, fins a degradar-se poc a poc en partícules més petites. El perill per als organismes marins és, d’una banda, el dany físic que pot provocar la seva ingestió, i d’altra banda, el dany que causen els contaminants químics que porten associats”, assegura Alicia Herrera Ulibarri, biòloga i doctora en Oceanografia, que pertany al grup de recerca EOMAR.


Impacte dels pellets a les costes espanyoles


Per l’alt perill que té el vessament i l’arribada a les costes espanyoles d’aquests pellets, EOMAR alaba la tasca que venen fent des de fa anys institucions com Good Karma Project, a través de la seva denúncia i divulgació.

Related posts

Una escena serena y contemplativa que representa a una persona de pie en una encrucijada, simbolizando la lucha de decir 'no'. El individuo, una mujer de mediana edad con una expresión reflexiva, está vestida con atuendo casual, sosteniendo un pequeño cuaderno en una mano y un bolígrafo en la otra, como si contemplara sus elecciones. El fondo presenta dos caminos divergentes: un camino es brillante y acogedor, lleno de flores vibrantes y luz solar, lo que representa la facilidad de complacer a otros; El otro camino es sombreado y rocoso, simbolizando los desafíos de establecer límites. Por encima de ella, un cielo azul suave con nubes tenues transmite una sensación de calma, mientras que una suave brisa susurra las hojas de los árboles cercanos, lo que sugiere la importancia del autocuidado y la salud mental. La imagen captura la esencia del conflicto interno, con las palabras 'Salut Mental', 'Límits' y 'Autocura' integradas sutilmente en el paisaje, enfatizando los temas del poste.

La Importància de Dir ‘No’ per al Benestar Personal

Un escenario sereno en el aula, donde un grupo diverso de estudiantes, incluida una niña con cabello rizado y un niño con gafas, se dedica a un ejercicio de juego de roles. La habitación está brillantemente iluminada, con carteles coloridos en las paredes que ilustran conceptos de 'asertividad' y 'comunicación'. En el centro, una maestra, una mujer de mediana edad con una cálida sonrisa, está guiando a los estudiantes, demostrando el acto de decir 'no' de manera asertiva. Los estudiantes están animados, algunos con expresiones reflexivas, mientras que otros están actuando juguetonamente escenarios. Una pizarra en el fondo muestra frases clave como 'Creo', 'Siento' y 'Tengo derecho a decir que no', enfatizando la importancia de la comunicación respetuosa. El ambiente es de apoyo y alentador, lo que refleja un espacio seguro para el aprendizaje y el crecimiento personal.

L’art de dir ‘no’: una habilitat essencial per a la vida

Una escena contemplativa se desarrolla en un paisaje sereno, donde una figura solitaria se encuentra en una encrucijada, que encarna la esencia de elección e individualidad. La figura, vestida con atuendo casual pero reflexivo, mira a la distancia, contemplando los caminos que divergen ante ellos. A la izquierda, un sendero vibrante enrolla a través de un exuberante bosque, simbolizando el encanto de la conformidad y la comodidad de decir 'sí' a las expectativas sociales. Este camino está adornado con flores coloridas y luz solar que se filtran a través de las hojas, creando una atmósfera acogedora. A la derecha, un camino resistente y menos transitado conduce a un terreno brumoso e incierto, que representa el coraje de decir 'no' y adopta la convicción personal. El aire está lleno de una sensación de tensión, ya que la expresión de la figura refleja tanto el peso de la decisión como la liberación que conlleva afirmar la identidad de uno. En el fondo, un vasto cielo pasa de azul brillante a tonos de naranja y

El poder del ‘no’: una afirmació de llibertat personal