El caramel vermell: un dulce tradicional de Valls
Tradicionalment, les festivitats de Carnaval a Catalunya comencen el Dijous Gras o Llarder. En el cas de Valls, hi ha un element indiscutible que anuncia l?arribada de la diversió a la ciutat: el caramel vermell. Aquest dolç únic i deliciós és protagonista en aquestes dates i es pot trobar a les pastisseries, confiteries i fleques del municipi.
Elaboración artesanal del caramel vermell
El procés d’elaboració del caramel vermell és senzill, però requereix temps i dedicació. La barreja calenta s’estén sobre una taula, es talla a tires llargues i després es talla a trossos més petits. Embolicat en paper vegetal o cel·lofana, es ven a un preu assequible. Aquest dolç cilíndric és un veritable delit per als amants dels sabors dolços.
El Dijous Gras: dia de vendes i tradició
El Dijous Gras, també conegut com a Dijous Gras, és el primer dia del Carnaval. El caramel vermell marca l’inici de les festivitats i és un dia de gran demanda per vendre’l. Els centres escolars animen els nens a portar aquest dolç com a esmorzar o berenar. A més, les pastisseries de Valls ofereixen el caramel vermell durant dues setmanes més, fins a esgotar existències.
Les pastisseries de Valls: tradició i producció limitada
A Valls, les dues pastisseries més emblemàtiques, Ca les Taronges i la Santacana, elaboren al voltant de 8.000 unitats de caramel vermell, una xifra semblant a anys anteriors. Aquestes pastisseries tenen una llarga tradició en l’elaboració d’aquest dolç tan especial, i la producció es manté estable al llarg del temps.
Un dolç per gaudir al Carnaval
El caramel vermell és una llaminadura vermella i allargada, feta amb aigua, sucre i colorant. És típica del Carnaval i dels dies previs a la Quaresma. Es pot trobar a tot arreu i és especialment popular entre els més petits, que solen portar-lo a l’escola per esmorzar o berenar el dia de Dijous Gras.