Boscos de corall i criatures sorprenents
Boscos de corall, grups d’eriçons de mar amb pues com si fossin un cactus o jardins d’esponges. Aquestes són només algunes de les imatges més impactants que els exploradors d’aigües profundes busquen (i troben) davant de la costa de Xile. Es creu que es podrien haver trobat 100 noves espècies completament desconegudes fins ara. El mèrit, però és d’un robot que s’ha atrevit a baixar fins a les profunditats més profundes explorades fins ara.
La biodiversitat marina i les proteccions de l’oceà
El mar i els oceans continuen sent grans desconeguts, especialment en les seves profunditats. Per als investigadors, però, aquesta és una nova prova que les proteccions de l’oceà que ha instaurat el govern xilè, funcionen per reforçar la biodiversitat. Un fet que podrien anar aplicant altres països per preservar les espècies i el fons marí.
Descoberta de noves espècies marines
Aquestes noves espècies són difícils de trobar perquè el robot que ha aconseguit capturar-les ha hagut de baixar fins a 4.270 quilòmetres. Tal com destaca el Washington Post, els investigadors sostenen que aquesta biodiversitat rau en part gràcies als respiradors hidrotermals i la regió geològicament activa. Després d’analitzar l’estructura corporal i gens dels animals en un laboratori de terra, els científics podran determinar si aquestes criatures són espècies veritablement noves.
Una gran troballa per a la ciència
El viatge per les muntanyes submarines que s’estenen des de la costa d’Amèrica del Sud fins a Rapa Nui, també coneguda com a Illa de Pasqua, va ser un premi gros per a les esponges marines, ha dit Javier Sellanes, científic de la Universitat Catòlica del Nord que va dirigir la investigació, i recull la mateixa publicació. “Anteriorment, només s’havien reportat adequadament dues espècies per a l’àrea i ara vam trobar al voltant de 40 espècies diferents”.
Una riquesa de vida marina
Entre la vida marina potencialment nova per a la ciència es troben fantasmals esponges blanques i llagostes amb ulls brillants i potes amb pues, a més de coralls, eriçons, estrelles de mar i lliris de mar. L’equip va explorar dos parcs marins, Juan Fernández i Nazca-Desventuradas, on Xile ha restringit la pesca. Però també van buscar àrees fora de les aigües nacionals del país, una part de l’oceà anomenada alta mar on cap govern no té jurisdicció.
Un vídeo fascinant
El vídeo, en aquest cas de l’ABC 7 Chicago, és hipnòtic. Per als aficionats de veure el fons marí i curiosos en general o exploradors en particular, sembla una bona manera de veure colors, biodiversitat diferent, i per què no dir-ho, de trobar silenci i bellesa en una mateixa imatge.