El rom: un destil·lat amb origen hispanoamericà

Origen i història del rom

D’entre tots els destil·lats, si n’existeix un d’origen inequívocament hispanoamericà aquest és sens dubte el rom. El rom té un origen que es remunta als segles XVI i XVII, quan els elaboradors de Vino de Jerez van començar a envellir destil·lats de canya de sucre en botes. Posteriorment, els jesuïtes van desenvolupar a les seves missions guaranís el singular Mètode Lent Paraguaià. Durant l’època de l’Imperi, el tràfec de rom entre les colònies i la península va ser intens. No obstant això, al segle XX altres destil·lats d’origen forà van guanyar terreny al rom sud-americà i caribeny.

Canvis en el consum de rom

Segons estudis de NielsenIQ, sembla que el consum de rom està experimentant un creixement anual superior a altres destil·lats com la ginebra. El 2022, el consum de rom va augmentar un 15,2%, mentre que el tequila va créixer un 30%. La ginebra i altres licors d’especialitat van experimentar un creixement més moderat, amb un 12,9% i un 12,8% respectivament. Malgrat aquest creixement, el whisky continua sent el destil·lat més consumit a Espanya, amb un 24,5% de quota de mercat, seguit de prop per la ginebra amb un 19,5% i el rom amb un 14,6%.

El rom paraguaià El Supremo

En aquest 2023, arriba als hotels, pubs i restaurants d’Espanya el rom paraguaià El Supremo, distribuït per les empreses Alpom i Raimsa. Aquest destil·lat, que ha guanyat diverses medalles en certàmens internacionals, es presenta en tres variants: 5 anys, 8 anys i 12 anys. El seu origen es remunta a 1909 i manté una tecnologia antiga, desenvolupada pels jesuïtes espanyols al segle XVI a Paraguai. El procés d’elaboració del rom inclou l’ús d’aigua de l’Aqüífer Guaraní, una de les reserves d’aigua subterrània més grans del món. Amb aquesta nova opció al mercat, el rom torna a guanyar interès comercial.

El futur del rom

Amb el creixement del consum de rom i l’aparició de nous productes com El Supremo, els fabricants de begudes estan tornant a interessar-se per aquest destil·lat. El rom està guanyant terreny en el mercat dels combinats i demostra tenir un futur prometedor. Tot i això, altres destil·lats com el cognac o el brandi no han aconseguit introduir-se en aquest mercat de la mateixa manera que el rom. Així doncs, el rom, amb el seu origen hispanoamericà i la seva rica història, es consolida com una de les indústries amb més futur a Sud-amèrica.

Related posts

Compres d’estiu: consells per aprofitar al màxim les ofertes en línia

El Mapa del Coneixement de Catalunya: Una eina per apropar la ciència a la ciutadania

Innovació en Materials Tèxtils: L’Auge de les Fibres Semisintètiques