Una Nova Mirada a l’Economia
Gràcies a la tasca didàctica impulsada des de la UE i altres organismes, ara tenim una comprensió més àmplia de les diverses formes d’economia sostenible. A part de l’economia verda, existeixen altres models com l’economia blava, que busca establir un nou sistema d’intercanvis en el qual el mar és protagonista i que s’allunya del concepte d’un sol ús. Aquest concepte, tot i no ser recent, data de 1994, quan l’economista belga Gunter Pauli va publicar La Economía Azul, detallant els principis d’un sistema que destaca com un mètode de producció i intercanvis en el qual el medi ambient i els ecosistemes es respecten.
La Definició del Banc Mundial
Segons el Banc Mundial, l’economia blava implica un ús sostenible dels recursos oceànics per al creixement econòmic, la millora dels mitjans de vida i l’ocupació, tot preservant la salut dels ecosistemes. Així, l’economia blava enfoca d’una manera diferent el desenvolupament econòmic, l’emprenedoria sostenible i la innovació, basant-se en principis com fer més amb menys, unir riquesa amb diversitat i veure els residus com a recursos.
Exemples de Implementació
Un dels millors exemples de posada en pràctica d’aquesta teoria és la regió canadenca de Quebec, que ha estat visitada recentment per una delegació de la Generalitat de Catalunya i del Port de Barcelona per activar projectes conjunts i aliances. Aquest viatge ha permès conèixer nous mètodes de pesca sostenible i gestió responsable del litoral, així com el desenvolupament de solucions logístiques i tecnològiques centrades en l’economia blava.
El Futur de l’Economia Blava
Amb aquesta nova perspectiva, es planteja la qüestió sobre si el futur del litoral català serà marcat per aquesta revolució econòmica. Les innovacions i pràctiques sostenibles provenents de l’economia blava ofereixen una oportunitat per a un desenvolupament més equilibrat i respectuós amb el medi ambient, obrint les portes a noves formes d’emprenedoria i creixement econòmic.