La violència obstètrica, un repte global que la URV vol combatre

La Universitat Rovira i Virgili (URV) de Tarragona forma part d’un consorci internacional que té com a finalitat transformar les polítiques públiques segons la recerca sobre la violència obstètrica, donant veu a les dones per assolir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat.

Què és la violència obstètrica?

Es tracta de la violència que pateixen les dones durant el part en centres sanitaris, que es manifesta com un tracte despectiu i abusiu. Organismes internacionals com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) o l’Organització de les Nacions Unides (ONU) la consideren un problema seriós de salut pública i una vulneració dels drets humans, però moltes vegades queda invisibilitzada o banalitzada.

Qui participa en el projecte?

El projecte, coordinat per la Università di Udine (Itàlia), compta amb la participació d’un equip multidisciplinari d’investigadors, professionals de la salut i representants d’organitzacions civils, que es van trobar la setmana passada al Campus Catalunya de Tarragona per establir les línies de treball. En total, són 39 els professionals que formen part del consorci, que representa a 19 institucions de 9 països diferents.

Quins són els objectius del projecte?

El projecte té com a objectiu principal crear una plataforma digital internacional que sigui una referència per garantir una atenció respectuosa a la maternitat i al part. A més, també desenvoluparà activitats de recerca, formació, difusió i comunicació, així com la producció de materials divulgatius, materials de sensibilització, seminaris i publicacions científiques.

Com es farà la plataforma digital?

Serena Brigidi, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la URV (DAFITS), ha explicat que “aquesta plataforma, que estarà en actualització constant, connectarà la recerca acadèmica amb les polítiques públiques, enfocant-se a les necessitats de les dones i la societat civil”.

Brigidi participa en el projecte implementant un programa de formació dirigit a professionals de la salut, especialment a ginecòlegs i obstetres, que tingui en compte aspectes de gènere i drets humans. Durant els propers quatre anys es vol crear consciència sobre la violència obstètrica, però també oferir solucions pràctiques i efectives per aconseguir un canvi sistèmic en l’atenció a la maternitat.

“Volem que el projecte IPOV-Respectful Care sigui una oportunitat per replantejar i millorar les pràctiques obstètriques a nivell mundial, posant l’èmfasi en el respecte, la dignitat i els drets de les dones durant un dels moments més importants de les seves vides”, ha afirmat Brigidi.

Related posts

Banys Càpsula: La Revolució del Benestar i la Sostenibilitat

La fugida de dades digitals: un repte per al nostre llegat

Un nou model matemàtic revoluciona la predicció de la mobilitat humana