Inici » Avenços en Nanotecnologia: Creació de la Lent més Prima del Món

Avenços en Nanotecnologia: Creació de la Lent més Prima del Món

by PREMIUM.CAT
un home amb ulleres amb un objecte rodó a la mà i mirant la càmera amb una mirada seriosa a la cara, Dahlov Ipcar, lent zeiss, un holograma, holografia

Un Nou Enfocament a la Creació de Lents

Un grup de físics europeus i nord-americans ha aconseguit un avenç significatiu en el camp de la nanotecnologia en desenvolupar la lent més prima de la Terra, amb un gruix de només tres àtoms. Aquesta innovadora lent, basada en efectes quàntics, té el potencial de revolucionar diverses aplicacions, incloses les ulleres de realitat augmentada.

A diferència de les lents convencionals, que depenen de la forma corba per enfocar la llum, aquesta nova lent plana està construïda a partir d’una sola capa de disulfur de tungstè (WS2), amb un gruix de tan sols 0,6 nanòmetres. El seu disseny, basat en anells concèntrics de WS2, permet enfocar la llum mitjançant difracció en lloc de refracció, cosa que representa un enfocament innovador en la creació de lents.

Efectes quàntics i eficiència d’enfocament

El més destacat daquesta lent ultraprima és la seva eficiència denfocament, que es basa en efectes quàntics dins del disulfur de tungstè. Aquests efectes permeten que el material absorbeixi i reemeti llum de manera altament eficient en longituds d’ona específiques, cosa que li confereix una capacitat incorporada per funcionar de manera òptima amb aquestes longituds d’ona.

A més, els científics han observat un pic clar en l’eficiència de les lents per a les longituds d’ona de llum específiques enviades pels excitons, cosa que suggereix un potencial significatiu per a la seva aplicació en tecnologies futures, com les ulleres de realitat augmentada.

Aplicacions Potencials i Futur Prometedor

La lent ultraprim no només ofereix un enfocament brillant per a la llum, sinó que també permet que la major part de la llum la travessi sense ser afectada, cosa que la fa ideal per a aplicacions en què es requereix recopilar informació sense alterar la visió a través de la lent. Això la converteix en un component perfecte per a dispositius portàtils, com les ulleres de realitat augmentada.

Els investigadors estan enfocats en el desenvolupament i la prova de recobriments òptics més complexos i multifuncionals, la funció dels quals, com l’enfocament de la llum, es pugui ajustar elèctricament. Aquest enfocament promet un futur brillant per als materials excitònics i obre noves possibilitats al camp de la nanotecnologia.

Referència

Guarneri, L., et al. (2024). Manipulació de la llum excitònica depenent de la temperatura amb elements òptics atòmicament prims. Nano Lett. 2024, 24, 21, 6240–6246; 5 d’abril de 2024. DOI:https://doi.org/10.1021/acs.nanolett.4c00694

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00