La Selva del Camp: Una Festa Patrimonial d’Interès Nacional
Avui, Divendres Sant, la Setmana Santa arriba al seu punt àlgid amb la celebració de bona part de les professons i viacrucis d’aquests dies. Alguns municipis tarragonins compten amb expressions, costums i tradicions del tot genuïnes que fan única la jornada. En alguns casos, fins i tot, els actes han estat catalogats com a Festa Patrimonial d’Interès Nacional per part de la Generalitat de Catalunya.
La Setmana Santa de la Selva del Camp és un exemple destacat d’aquestes celebracions. La festa, mantinguda pels convilatans i especialment per la Confraria de la Sang, ha estat motiu d’interès cultural, participatiu i turístic. Per això, la Selva compta amb una alta participació popular i amb un seguit de característiques molt pròpies, amb un esment especial al Viacrucis camí del Calvari, també reconegut com a Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional.
La vivència única i tradicional de la Setmana Santa a la Selva del Camp es caracteritza per la extraordinària bellesa plàstica de la professó de Divendres Sant, el silenci trencat pel so de les llances dels armats i les melodies musicals autòctones, la participació activa de famílies senceres, el caràcter festiu i el sentiment de pertinença compartit pels selvatans.
Les Tres Gràcies a Reus: Una Tradició Centenària
A Reus, la Setmana Santa es distingeix per la presència destacada de les Tres Gràcies. A les ordinacions de la Reial Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist de Reus, es fa esment a una professó, més o menys reglamentada, per al trasllat de la imatge de la Prioral al temple de la Sang.
Els Homes de Ferro, anomenats també el bon lladre i el mal lladre, custodien la imatge del Sant Crist durant les celebracions. Aquesta tradició, amb arrels medievals, és una part integral de la Setmana Santa reusenca i ha estat preservada al llarg dels anys, contribuint a la riquesa cultural de la regió.
Matar la Serp a Riudoms: Una Escenificació Centenària
A Riudoms, la celebració de la Setmana Santa inclou una escenificació peculiar: la matança simbòlica d’una serp a la plaça de l’Església. A les 9.00 h del matí, es duu a terme aquesta representació, que té les seves arrels fa uns 75 anys i que continua sent una part important de les festivitats locals.
La tradició de matar la serp a Riudoms té el seu origen en la necessitat de recaptar fons per a la música coral de les processons. Aquesta pràctica, tot i ser una escenificació simbòlica, ha perdurat al llarg del temps i és una part essencial de les celebracions de la Setmana Santa a la localitat.