La fusió de la Dharma i la Cobla Mediterrània
Des de la unió de la Dharma amb la Cobla Mediterrània l’any 1981, s’han realitzat diversos experiments amb la música de cobla. Santi Arisa, Marcel Casellas i Guillamino són referents en aquest camp.
El Coti x coti i altres intents de traslladar la sardana
Malgrat que el Coti x coti hagi impactat en l’univers sardanístic i en les músiques urbanes, no és el primer intent de traslladar la sardana a un context diferent. Músics com Santi Arisa, Marcel Casellas, Guillamino, Roger Mas, Raph Dumas i Obeses han protagonitzat aventures en aquest camp en els últims 50 anys.
La Companyia Elèctrica Dharma, pionera en la fusió de cobla i rock
La Companyia Elèctrica Dharma, formada a Barcelona fa més de cinquanta anys, és considerada pionera en la fusió de cobla i rock. El concert que van fer amb la Cobla Mediterrània al Palau de la Música l’11 de desembre del 1981 va ser la primera vegada en què una cobla tocava amb un grup de rock amb guitarra, baix i bateria.
Altres músics que han redefinit el paper de la cobla
A més de la Dharma, altres músics han provat de redefinir el paper de la cobla. Destaquen Joan Josep Blay, Santi Arisa, Carles Santos i Marcel Casellas, que han realitzat innovacions i projectes que han renovat les músiques tradicionals.
La sardana en el nou mil·lenni
En el nou mil·lenni, músics com Raph Dumas i Guillamino han allargat encara més els límits de la sardana. Han experimentat amb la fusió de la sardana amb altres estils musicals com l’electrònica i el breakdance.
El futur de la cobla
Encara hi ha moltes coses per fer amb la cobla des de la música mainstream, actual i contemporània. La fusió de la cobla amb altres estils musicals continua sent una font d’inspiració per a nous projectes i experimentacions.