El significat de les expressions ‘Bon dia i bona ora’ i ‘fer bona ora’ en català

El significat de ‘Bon dia i bona ora’

De ben segur que en alguna ocasió us han saludat amb un amable ‘Bon dia i bona ora!’. Aquesta expressió, segons els diccionaris, s’hauria d’escriure com ‘Bon dia i bona hora!’, però sembla que hi ha una confusió al voltant de la paraula ‘ora’. Moltes persones han interpretat aquesta expressió com si es referís a l’horari del dia, però en realitat, és més probable que faci al·lusió al concepte de ‘ventet suau i agradable’.

La paraula ‘ora’ (sense la ‘h’) era utilitzada tradicionalment per indicar un ventet suau i agradable, amb arrels en el llatí ‘aura’, que significa brisa o vent lleuger. Així, les expressions fixades ‘fer bona ora’ i ‘fer mala ora’ es refereixen a ‘fer bon temps’ i ‘fer mal temps’, desitjant que el dia transcorri sense contratemps meteorològics que el malmetin.

En algunes regions, com les Terres de l’Ebre, aquestes expressions són molt habituals i tenen aquest mateix significat. En definitiva, quan algú us saluda amb un ‘Bon dia i bona ora!’, segurament està desitjant que tingueu un bon temps durant el dia, sense contratemps meteorològics que ho malmetin.

El significat de ‘fer bona ora’ i ‘oratge’

A més del significat de ‘ventet suau i agradable’, la paraula ‘oratge’ també té una connotació similar. Inicialment, feia referència al vent, especialment si no era gaire fort. A Mallorca i al País Valencià, és una paraula freqüent, i s’hi afegeixen sufixos diminutius com ‘-et’ i ‘-ol’ per indicar un vent suau. A més, en algunes localitats, com Cassà de la Selva, ‘oratge’ s’utilitzava per referir-se a una tempesta molt forta, tot i que aquest significat ja no és tan comú.

Avui en dia, ‘oratge’ també fa referència a l’estat de l’atmosfera en un moment i lloc concrets, essent sinònim del terme ‘temps’. Així, aquesta paraula ha evolucionat per incloure tota mena de condicions meteorològiques, com la pluja, el sol o la neu, no només el vent suau.

Related posts

Il Giustino: Una Immersió en l’Òpera Barroca de Vivaldi

El futur de la literatura en català: entre gegants i independents

Descobreix les novetats literàries catalanes per Sant Jordi