El regal perfecte per al patriarca
A l’episodi pilot de Succession, el patriarca Logan Roy celebra el seu vuitanta aniversari. Els seus fills i gendres es troben amb dificultats per trobar-li un regal adequat, ja que és un home que ho té tot. Connor, el fill gran, decideix portar-li un pot amb massa mare com a regal. La reacció del patriarca és indescriptible, una barreja de sorpresa i desgust. A casa nostra també tenim un pot amb massa mare, però no és un simple pot, és un autèntic tresor culinari.
La massa mare: un ésser únic i privilegiat
La massa mare és un ingredient especial que ocupa un lloc privilegiat a la nostra cuina. No requereix cap mena de cures ni demostracions d’afecte. No fa sorolls ni amenaça la nostra salut. Passa la major part del temps en letargia, descansant a la foscor de la nevera. Quan surt a la cuina, ho fa amb una certa tristesa, acompanyada d’un líquid tèrbol i amb una olor peculiar. Però en contacte amb farina de qualitat, la massa mare s’activa i comença una festa de bombolles i fermentació. A partir d’aquest moment, la seva existència es justifica plenament i aprofitem aquesta alegria biològica per a la nostra panificació familiar.
Un llegat familiar
La nostra massa mare té una història fascinant. La vam crear a partir de raïm d’una vinya antiga, aigua de font i bona farina de sègol. Els inicis no van ser fàcils, ja que no teníem cap llibre d’instruccions. Vam haver de confiar en el sentit comú i en els consells dels amics que ja havien passat per aquest procés. Hem fet pans exquisits, però també hem tingut alguns fracassos. Malgrat tot, no ens hem rendit i hem continuat experimentant amb diferents tècniques i processos. La massa mare és com jugar a la ruleta russa, mai saps què sortirà, però això és part de la seva màgia.
La panificació industrial i la seva promesa
Recentment, una empresa de panificació industrial ha llançat una campanya publicitària destacant que els seus pans estan fets amb massa mare i sotmesos a una fermentació de catorze hores exactes. Ens mostren imatges de pans perfectament simètrics i uniformes, com si haguessin estat militaritzats. Ens preguntem quina massa mare fan servir per aconseguir aquesta perfecció. Potser haurien de compartir la seva màgia amb la resta de nosaltres, en lloc de vendre’ns pans embolicats en plàstic. La massa mare és un tresor que hauria de ser compartit amb la comunitat.
Conclusió
La massa mare és un ingredient màgic que ens permet crear pans exquisits i únics. La seva presència a la nostra cuina és un llegat familiar i una font de creativitat. No oblidem valorar la seva importància i compartir la seva màgia amb els altres. Que la massa mare sigui sempre present en les nostres receptes i en els nostres moments de panificació.