Inici » L’Impacte de l’escalfament global: hem superat els 1,5ºC d’augment de temperatura?

L’Impacte de l’escalfament global: hem superat els 1,5ºC d’augment de temperatura?

by PREMIUM.CAT
un mapa del món amb molta aigua a la seva superfície i molta terra a l'altra banda, Enguerrand Quarton, vores contundents, una foto, estil tipogràfic internacional

El desafiament de l’escalfament global

Al juny de 2024, la temperatura mitjana de l’aire en superfície, tant a mar com a terra ferma, va superar en 1,5ºC els nivells preindustrials, marcant una fita crítica en el desafiament de l’escalfament global. Aquest augment excedeix el límit d’escalfament establert als Acords de París i genera preocupació sobre el compliment d’aquest acord.

Una perspectiva sobre Copèrnic

El Servei de Canvi Climàtic Copernicus ha monitoritzat aquesta evolució i assenyala que, si bé la situació és alarmant, encara hi ha una oportunitat per revertir-la. Tot i que s’ha superat el llindar de 1,5ºC durant 12 mesos, formalment es considerarà depassat quan la temperatura mitjana es mantingui per sobre d’aquest nivell durant un període de vint o trenta anys, segons el comunicat més recent de Copernicus.

Projeccions Futures

Segons les estimacions de Copernicus, hi ha la possibilitat que s’arribi a aquesta fita el 2033, cosa que subratlla la urgència d’abordar l’escalfament global. A més, la base de dades ERA5 revela que el juny va ser el tretzè mes consecutiu més càlid de la història, cosa que indica una tendència preocupant cap a un augment sostingut de la temperatura global.

Impacte als Oceans

L’escalfament no es limita a l’aire, ja que la temperatura superficial del mar ha enregistrat quinze mesos consecutius de rècords de calor. Aquesta tendència representa un risc significatiu per als ecosistemes marins i la biodiversitat.

Efectes Actuals

La temperatura mitjana mundial dels dotze últims mesos és la més alta registrada, amb un augment de 0,76 °C respecte a la mitjana de 1991-2020 i 1,64 °C en comparació de l’era preindustrial. Aquestes dades reflecteixen un escenari preocupant que demana accions immediates per mitigar l’impacte de l’escalfament global.

Impacte als Pols

L’Antàrtida ha experimentat una situació especialment greu, amb una disminució significativa a l’extensió del gel marí. Aquests canvis són un repte per a l’estabilitat dels ecosistemes polars i tenen implicacions globals en termes d’augment del nivell del mar.

Conclusions

L’augment continu de la temperatura global planteja reptes significatius per a la sostenibilitat ambiental. És crucial adoptar mesures efectives per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i mitigar els impactes del canvi climàtic als ecosistemes terrestres i marins.

Contacte

Per a més informació sobre l’impacte ambiental, poseu-vos en contacte amb la secció de Medi Ambient a través de [email protected].

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00