Acord per iniciar negociacions
Els països de la Unió Europea han acordat formalment aquest divendres obrir el dia 25 de juny les negociacions amb Ucraïna i Moldàvia sobre la seva adhesió al club comunitari, segons ha informat la presidència belga del Consell de la UE. En una reunió de ministres de Finances, el Consell de la UE ha ratificat el principi d’acord aconseguit la setmana passada pels ambaixadors del club comunitari, que van consensuar els marcs de negociació per als dos països.
Data d’inici i conferències intergovernamentals
Les negociacions d’adhesió amb Ucraïna començaran el dimarts 25 de juny a les 15.30 hores locals a Luxemburg, mentre que les negociacions amb Moldàvia iniciaran a les 18.00 hores del mateix dia. Aquestes negociacions es duran a terme en conferències intergovernamentals, com s’anomena a l’argot comunitari.
Objectiu de la presidència belga
La presidència rotatòria de la Unió Europea, actualment ostentada per Bèlgica, s’ha proposat com a objectiu iniciar les converses d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia durant aquest juny, abans que Hongria assumeixi la presidència l’1 de juliol. El govern hongarès, que ha estat obstaculitzant els marcs de negociació, ha expressat la intenció d’impulsar les negociacions d’adhesió amb els països dels Balcans Occidentals durant la seva presidència rotatòria.
Postura d’Hongria
Hongria ha deixat clar que no té previst celebrar més conferències intergovernamentals aquest any amb Ucraïna i Moldàvia, i se centrarà a avançar en la integració dels països dels Balcans Occidentals, que aspiren a la seva adhesió a la UE des de fa més de dues dècades. El govern hongarès també té la intenció d’organitzar una cimera entre la UE i els Balcans Occidentals, tot i que encara no se n’ha fixat una data.
Negociacions d’adhesió en curs
Actualment, la UE ha iniciat negociacions d’adhesió amb tots els països, excepte Bòsnia i Hercegovina i Kosovo, que encara no han obtingut l’estatus de país candidat malgrat haver-ho sol·licitat. Això és perquè alguns països membres de la UE no reconeixen la independència unilateral declarada per Kosovo el 2008.