Plaça de Compositors: Un Espai per a la Cultura que Faltava

Entrevista amb Montserrat Mauné, Presidenta de Foment de la Sardana

Montserrat Mauné ha ocupat el càrrec de Presidenta de Foment de la Sardana durant vuit anys, i durant aquest temps, l’entitat ha estat molt activa en la promoció i preservació de la cultura de la sardana a Figueres. En aquesta entrevista, parlem amb ella sobre els esdeveniments que es portaran a terme per commemorar l’aniversari de la mort del compositor Pep Ventura.

Homenatge a Pep Ventura

El proper 24 de març, Foment de la Sardana organitzarà diverses activitats per homenatjar Pep Ventura. Aquestes activitats inclouran una ofrena floral al cementiri, recitals de poesia i actuacions musicals. En Pere Puig, pianista, interpretarà algunes de les sardanes de Pep Ventura, mentre que Josep Quer, contrabaixista, oferirà alguns arranjaments musicals. L’ajuntament també estarà present per a fer alguns parlaments. Després de l’acte, es portarà una corona fins al panteó dels figuerencs il·lustres, on es troba Pep Ventura. A les deu del matí, es realitzarà una ballada de sardanes a la plaça Tarradellas, davant del monument. A més, durant aquesta celebració, es farà entrega d’un banderí donat per la filla de l’antic president del Foment, Ferran Arbusà.

Preservant la Història de la Sardana

Foment de la Sardana, fundada el 1927, és una de les entitats més antigues de la ciutat. L’entitat s’ha dedicat a preservar i estudiar la sardana en totes les seves formes. Tenen una col·lecció de set mil sardanes, incloent obres d’una gran diversitat de compositors. També han rebut un banderí de la colla sardanista Renaixement, que ara s’exhibeix al Casino Menestral. A més, estan treballant per a indexar totes les sardanes i tenen obres antigues fetes a mà en el seu arxiu.

La Sardana, una Tradició que Perdura

La sardana és una dansa tradicional que forma part de la identitat i la cultura de la regió. Tot i que algunes persones pensen que la tradició s’està perdent, Montserrat Mauné assegura que Foment de la Sardana ha augmentat el nombre de socis durant els últims vuit anys. A més, han treballat per a mantenir viva la sardana durant la pandèmia, organitzant concerts i fent que la gent esdevingui socia de l’entitat. Tot i això, reconeix que és un repte captar l’interès dels joves i estan col·laborant amb l’INS Ramon Muntaner per a introduir la sardana en el currículum escolar.

El Relleu de la Sardana

Malgrat l’interès continu per part de músics joves i compositors, Montserrat Mauné destaca que el que realment falta és més gent a plaça. Tot i que els aplecs de sardanes continuen sent populars, són la mateixa gent qui hi assisteix any rere any. Foment de la Sardana intenta implicar la joventut mitjançant col·laboracions amb escoles i altres organitzacions per a promoure la dansa tradicional.

Preservant la Tradició

Foment de la Sardana és una entitat compromesa amb la preservació de la sardana i el foment de la cultura tradicional. A més de l’organització d’aplecs i altres esdeveniments relacionats amb la sardana, l’entitat treballa estretament amb altres organitzacions per a promoure la dansa i fomentar el relleu generacional. Amb l’aproximació del cent cinquanta aniversari de la mort de Pep Ventura, l’entitat té previst organitzar concerts i altres activitats per a commemorar la seva vida i obra.

La cultura de la sardana és una part important del patrimoni de Figueres i l’Empordà. Gràcies a l’esforç de Montserrat Mauné i de Foment de la Sardana, aquesta tradició continua viva i ben present en la vida de la ciutat. Amb el suport de la comunitat, la sardana seguirà sent una part essencial de la cultura i la identitat de la regió.

Related posts

Il Giustino: Una Immersió en l’Òpera Barroca de Vivaldi

El futur de la literatura en català: entre gegants i independents

Descobreix les novetats literàries catalanes per Sant Jordi