Introducció
La nostra xef Ada Parellada, experta en reinterpretar els plats clàssics catalans al seu restaurant Semproniana a Barcelona, ens presenta un nou format per facilitar-te la vida a la cuina. Aquesta setmana, la cuinera catalana ens sorprèn amb tres receptes delicioses que tenen en comú un ingredient principal: les llenties. Amb aquestes receptes, podràs gaudir de plats saborosos i nutritius sense passar hores a la cuina. Acompanya’ns en aquesta aventura culinària i descobreix com preparar llenties guisades a la clàssica amb cruixent de sobrassada, llenties amb crema de bacallà i la seva pell cruixent, i una amanida de llenties a la taronja.
1. Llenties guisades a la clàssica amb cruixent de sobrassada
Ingredients:
– 300 g de llenties
– Una ceba
– 4 grans d’alls
– 2 pastanagues
– 300 g de carabassa
– 300 g de xoriç picant
– Uns fils de safrà
– Una punta de comí
– Una patata pelada
– Sal i pebre
Elaboració:
Comencem preparant el cruixent de sobrassada. En un bol, barregem un ou, sobrassada, pa ratllat i formatge parmesà fins obtenir una massa homogènia. Estenem la massa amb un corró entre dos papers de forn i enfornem a 180 °C durant uns vint minuts. Un cop refredat, reservem.
Per a les llenties, punxem el xoriç i el coem lentament en una cassola perquè alliberi part del seu greix. Afegim els alls aixafats i cuinem a foc baix durant uns minuts. A continuació, afegim la ceba i les pastanagues tallades a trossos petits. Deixem coure lentament durant uns deu minuts. Afegim una mica més d’oli i incorporem la carabassa tallada i la patata. Donem un parell de voltes perquè s’enrosseixin lleugerament i afegim les llenties. Cobrim amb aigua freda i condimentem amb sal, pebre, comí i safrà. Reduïm el foc i deixem coure lentament durant uns 50 minuts. Si l’aigua es consumeix i les llenties queden a la vista, afegim més aigua calenta. Al final de la cocció, retirem el xoriç i el tallem a rodanxes. A continuació, triturem una part del caldo, algunes llenties, patata i verdures en una batedora fins obtenir una crema fina. Afegim la crema a les llenties, remenem i rectifiquem de sal i pebre. Finalment, servim el plat amb el cruixent de sobrassada.
2. Llenties amb crema de bacallà i la seva pell cruixent
Ingredients:
– 500 g de bacallà dessalat
– 100 ml d’oli
– 100 ml de nata líquida
– 2 grans d’all
– 400 g de llenties cuites
– Pebre vermell
Elaboració:
Comencem retirant la pell del bacallà i la col·loquem sobre un paper de forn, amb la part de la pell cap avall. Enfornem a 180 °C durant uns vint minuts o fins que estigui pràcticament seca. Deixem refredar la pell, que acabarà d’assecar-se i es convertirà en cruixent. Reservem.
En una paella, confitem els grans d’all en oli a foc baix durant uns vint minuts. Un cop confitats, retirem els alls i afegim el bacallà a la paella, assegurant-nos que l’oli encara estigui calent. Triturem el bacallà amb la nata líquida fins obtenir una crema fina. Provem i afegim sal si és necessari. En una paella, escalfem la crema de bacallà i afegim les llenties cuites. Remenem bé i servim el plat amb pebre vermell, els alls confitats i la pell de bacallà cruixent.
3. Amanida de llenties a la taronja
Ingredients:
– 300 g de llenties cuites
– 100 g de ruca
– 100 g de pernil
– Una taronja
– Pipes de gira-sol i ametlla filetejada
– Oli d’oliva
– Un raig d’oli de sèsam
– Una culleradeta de mel
– Una cullerada de mostassa
– Farigola fresca
– Pebre vermell
– Sal
Elaboració:
Ratllem la pell de la taronja i la posem en un bol per preparar la vinagreta. Afegim mostassa, mel, oli de sèsam, farigola fresca, pebre vermell, sal i oli d’oliva. Barregem bé tots els ingredients. Tallem la taronja a rodanxes i reservem. Exprimim bé la taronja per aprofitar tot el seu suc i l’afegim a la vinagreta. Amanim les llenties amb la vinagreta. En un plat, disposem una base de ruca i afegim les llenties per sobre. Acabem amb les rodanxes de taronja, pipes de gira-sol, ametlla filetejada i pernil tallat. Serveix l’amanida i gaudeix d’un plat fresc i saborós.
Si aquestes tres receptes no et semblen suficients i ets un fanàtic de les llenties o dels llegums en general, et recomanem que consultis La Gourmeteria d’premium.cat, on trobaràs centenars de receptes delicioses. Si, en canvi, prefereixes tenir un menú planificat per a cada dia de la setmana, no deixis de visitar l’agrupador de batch cooking, que et proporcionarà tots els ingredients, receptes i passos per preparar meravelles gastronòmiques.
Bon profit!