Tertúlies ultracatòliques: una mirada crítica

Els primers dies del mes de març, va sorgir un grup de sacerdots d’arreu de l’Estat que celebraven tertúlies a YouTube.

Unes tertúlies, però, d’un to marcadament ultracatòlic i ultraconservador, que els participants titllaven de ‘tertúlia catòlica contrarevolucionària’.

Aquestes tertúlies van cridar l’atenció dels espectadors i van generar polèmica per les seves posicions radicals.

Malgrat això, les tertúlies van ser tancades després de cridar a ‘resar a Déu per la mort del papa Francesc’, i els seus participants van ser amenaçats amb sancions canòniques.

El retorn de les tertúlies

Aquesta Setmana Santa, dos dels capellans implicats han ressuscitat el programa i han tornat a carregar amb la mateixa vehemència.

Han realitzat una entrevista a Luis Antequera, autor del llibre ‘Crucifixió: orígens i història del suplici’, en un format que creuen que els permet esquivar les limitacions del Vaticà.

No obstant això, una de les coses que ha cridat especialment l’atenció dels espectadors és la presència d’una bandera franquista a l’escriptori del pare Gabriel Calvo.

Un moviment ultracatòlic i ultraconservador

Els sacerdots que participen en aquestes tertúlies són coneguts a les xarxes socials per les seves posicions ultranacionalistes, reaccionàries i molt conservadores.

En els seus programes, aborden de manera ferotge temes com l’Agenda 2030, el col·lectiu LGTQBIQ+, la revisió de la història d’Espanya i els passatges de les Santes Escriptures.

Connexió amb els influencers d’ultradreta

Molts dels participants en aquestes tertúlies tenen connexions amb influencers d’ultradreta a les xarxes socials.

Aquests sectors ultraconservadors han aconseguit guanyar protagonisme a plataformes com YouTube des del triomf de Donald Trump a les eleccions dels EUA de 2016.

Related posts

Il Giustino: Una Immersió en l’Òpera Barroca de Vivaldi

El futur de la literatura en català: entre gegants i independents

Descobreix les novetats literàries catalanes per Sant Jordi