Inici » Un film desconegut d’Agustí Villaronga es projectarà al Consell de Mallorca

Un film desconegut d’Agustí Villaronga es projectarà al Consell de Mallorca

by PREMIUM.CAT
un disco y una pila de libros sobre una mesa con un fondo blanco y una pared blanca detrás, Christopher Williams, foto del producto, ilustración de un libro de cuentos, prensa privada

La cinta va ser un encàrrec de Foment de Turisme fa 40 anys, però no es va utilitzar

El Consell de Mallorca té una sorpresa preparada per a aquesta primavera: la projecció d’un film inèdit del cineasta mallorquí Agustí Villaronga, coincidint amb el seu aniversari. Es tracta d’una cinta promocional de l’illa que va ser sol·licitada per Foment de Turisme fa quatre dècades, però que va quedar oblidada perquè no va satisfer les expectatives. La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, ha anunciat que s’inicia el procés de digitalització de la cinta i que el dia de la projecció es comptarà amb el testimoni de algunes persones que varen col·laborar en el rodatge.

Mallorca, un curtmetratge de 20 minuts amb música de Philip Glass i Win Mertens

El film es titula Mallorca, té una durada d’uns 20 minuts i és una còpia ampliada al format estàndard per a projecció en sales des de l’original de rodatge, que va ser en 16 mm. Roca ha explicat que la cinta es conserva al dipòsit de l’Arxiu de So i Imatge del Consell de Mallorca i que va ser descoberta per la periodista Cati Moyà fa uns mesos.

Aquest dilluns, 22 de gener, es commemora un any de la desaparició del director mallorquí Agustí Villaronga (Palma, 1953-2023) i, precisament, per a homenatjar un dels creadors més universals que ha donat l’illa, el Consell de Mallorca anuncia la projecció del film i la seva digitalització en alta definició, que es realitzarà en un laboratori especialitzat de Barcelona o Madrid, ja que aquest format no es pot digitalitzar a Mallorca.

Un encàrrec que no va agradar i que va acabar en un calaix

El film va ser un encàrrec que va fer Foment de Turisme, amb el patrocini del Consell de Mallorca, cap a l’any 1985. Formava part d’una sèrie d’encàrrecs que s’havia fet a directors de cinema per a oferir una visió nova o diferent de l’illa. El film que va idear Agustí Villaronga era un muntatge d’imatges amb una banda sonora dels compositors Philip Glass i Win Mertens.

El curtmetratge s’inicia amb la imatge d’un vaixell que creua el mar. Al mateix temps, una veu en off diu que «totes les rutes de la Mediterrània condueixen a Mallorca, on la tranquil·litat rep els viatgers al final de totes les odissees». Després, jocs de llums i ombres a la Serra de Tramuntana, el castell de Bellver o les coves del Drac.

La pel·lícula no va agradar als responsables de Foment de Turisme de Mallorca, que varen decidir encarregar a l’escriptor Valentí Puig un guió per a afegir-li una veu en off, amb un missatge més explícitament turístic. Villaronga no hi va estar d’acord i, a més, aquesta segona versió tampoc no va agradar a l’entitat turística i va quedar guardada en un calaix.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00