Consells per gaudir d’un pícnic segur a la platja

Els riscos ocults d’un àpat estival a la vora del mar

L’OCU ha llançat un avís sobre les amenaces que poden sorgir al menjar a la platja, un lloc habitual per relaxar-se i gaudir del bon temps. Les condicions de calor elevada i les limitacions higièniques presents en ambients de platja poden convertir-se en focus de bacteris que comprometen la salut dels consumidors.

Pràctiques d’higiene imprescindibles

Un dels punts més destacats per l’OCU és la importància de la higiene en la manipulació dels aliments. Preparar un àpat amb les mans brutes o sense rentar els estris pot incrementar els riscos sanitaris, ja que la sorra i el mar poden contenir agents patògens. Sense accés a aigua potable i sabó, la probabilitat d’infeccions gastrointestinals augmenta considerablement.

L’impacte de la calor en la seguretat alimentària

A més, les altes temperatures que es poden registrar a la platja plantegen un altre nivell de risc. Els aliments que es deterioren amb facilitat, com els làctics o les amanides, són especialment vulnerables a la temperatura, que promou la proliferació de bactèries perilloses com Salmonella i E. coli. La OCU recomana mantenir aquests aliments refrigerats i, de ser possible, utilitzar neveres adequades durant tot el dia.

Tria d’aliments per evitar problemes

Amb vista a gaudir d’un àpat sense preocupacions, l’OCU recomana seleccionar aliments que no requereixin refrigeració constant, com fruites fresques, fruits secs, galetes o envasos en conserva. Són més segurs en ambients calents i no es deterioren amb tanta facilitat.

Prevenció de la contaminació creuada

Un altre aspecte que cal tenir en compte és la contaminació creuada. Quan es preparen pica-pica o amanides a la platja, és important evitar que els estris que han estat en contacte amb carns crues es barregin amb aliments còmodes per consumir. Utilitzar taules de tallar i ganivets diferents per a cada tipus d’aliment ajuda a minimitzar aquest perill.

Mètodes d’emmagatzematge segurs

És essencial emmagatzemar els aliments de manera segura. Eviteu reutilitzar envasos que hagin estat en contacte amb productes crus i assegureu-vos que els aliments estiguin tancats en recipients hermètics. Les neveres portàtils són una bona opció, però és important mantenir-les ben tancades per evitar que l’aire calent les afecti.

El cautelar consum de menjar en parades de platja

Finalment, tenir cura amb els aliments adquirits en parades de platja és crucial. Alguns d’aquests establiments no sempre segueixen els protocols higiènics necessaris, augmentant el risc de patir intoxicacions alimentàries. És més prudent escollir ubicacions que demostrin bones pràctiques d’higiene i que tinguin bona reputació per la seva qualitat alimentària.

Related posts

El plat clàssic de Mercadona que mai decepciona: una delícia per compartir

BBVA impulsa el suport fiscal per a jubilats: una iniciativa necessària

L’alternativa ideal a l’estiu: el nou paravent de Lidl per a famílies