La Indicació Geogràfica Protegida (IGP)
El formatge anomenat Garrotxa ja està protegit amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP), segons va anunciar recentment el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, durant el Fòrum del Formatge Artesà i Català de Girona. Aquesta certificació, atorgada per la Unió Europea, garanteix que el formatge de la Garrotxa és elaborat exclusivament a la comarca de la Garrotxa, seguint unes tècniques tradicionals i amb ingredients de qualitat. Això assegura la seva autenticitat i preserva la seva reputació com a producte de gran qualitat.
Una tradició amb arrels profundes
El formatge de la Garrotxa té una llarga història que es remunta a segles enrere. El seu origen es troba en els ramaders neorurals de la comarca, que van començar a elaborar aquest formatge per donar sortida a l’excedent de llet de cabra que tenien. Amb el temps, aquesta recepta va anar evolucionant i es va convertir en una autèntica delícia gastronòmica.
Un producte únic i exclusiu
El formatge de la Garrotxa és únic i exclusiu de la comarca que porta el seu nom. Tot i que la seva producció s’estén a tot Catalunya, només un productor està ubicat a la mateixa comarca. Aquesta exclusivitat és una de les raons per les quals el formatge de la Garrotxa ha obtingut la IGP, ja que els productors locals volen protegir la seva tradició i evitar que altres regions puguin produir aquest formatge amb el mateix nom.
Un sabor inconfusible
El formatge de la Garrotxa es caracteritza per tenir un sabor inconfusible i una textura suau i cremosa. Aquestes característiques són el resultat de l’ús de llet sencera de cabra i d’un procés d’elaboració tradicional que inclou l’ús d’un fong gris blavós a l’escorça, que li dóna un aspecte cendrós i una aroma única. És un formatge perfecte per gaudir en solitari o acompanyat d’un bon pa i un vi de la regió.
Un reconeixement internacional
La Indicació Geogràfica Protegida (IGP) atorgada al formatge de la Garrotxa no només és un reconeixement a la seva qualitat i autenticitat, sinó que també li obre les portes a nous mercats internacionals. Aquesta certificació garanteix als consumidors que estan adquirint un producte genuí i de confiança, i alhora ajuda a promoure la comarca de la Garrotxa com a destí gastronòmic de primer nivell.
Conclusió
El formatge de la Garrotxa és una autèntica joia gastronòmica que ha estat reconeguda amb la Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Aquesta certificació garanteix la seva autenticitat i qualitat, i preserva la tradició i reputació d’aquest formatge únic. Amb el seu sabor inconfusible i la seva textura suau i cremosa, el formatge de la Garrotxa és un veritable plaer per als sentits. Descobreix aquesta delícia gastronòmica i deixa’t seduir pel seu encant.