El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC) alerta sobre els efectes negatius de la normativa europea
El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC) considera que els pagesos estan sotmesos a una normativa europea ‘molt estricta’ que perjudica el marge de benefici del productor. Segons els gestors, aquesta normativa imposa un control ‘excessiu’ per part de les administracions, especialment en temes com la traçabilitat del producte, la formació contínua, els canvis de la normativa i la tramitació de subvencions. Tot això, sense que hi hagi incentius suficients per compensar aquesta estricta obligatorietat [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).
Propostes per millorar la situació
Els professionals del sector agrícola consideren que una possible solució seria establir preus mínims per garantir un benefici just per als pagesos. A més, també es reclama una reducció de la burocràcia i una millora de l’eficiència del sistema administratiu per facilitar la tramitació de subvencions. Aquests canvis ajudarien a alleujar la càrrega que suposa complir amb la normativa ‘molt estricta’ i permetrien als pagesos centrar-se en la seva activitat principal: la producció agrícola [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).
La importància de la traçabilitat i la documentació
La traçabilitat del producte i la documentació necessària per a la gestió de les explotacions agràries i les subvencions europees són aspectes importants per al sector agrícola. No obstant això, els gestors consideren que l’actual normativa imposa una burocràcia excessiva que dificulta aquests processos. Això ha estat un dels motius que ha generat mobilitzacions en el sector agrari a nivell europeu. Elena Estopà, membre de la junta del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya, ha destacat la dificultat en la tramitació de subvencions i ha explicat que els pagesos han de fer una inversió prèvia i justificar-la posteriorment per poder accedir a les ajudes [[1]](https://www.ara.cat/llengua/5-arguments-5-trucs-no-canviar-llengua-no-incomodi_1_4544047.html).
Conclusió
La normativa europea ‘molt estricta’ imposada als pagesos perjudica el seu marge de benefici i genera una burocràcia excessiva. El Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya alerta sobre els efectes negatius d’aquesta normativa i proposa solucions com l’establiment de preus mínims i la reducció de la burocràcia. A més, destaca la importància de la traçabilitat i la documentació en el sector agrícola