Una oportunitat perduda
Fa unes setmanes vaig rebre un missatge on m’informaven que el canvi de govern a les Illes havia afectat la subvenció que rebia el Mercat Social. Aquesta situació ha portat a la reducció de la seva estructura i a la impossibilitat de mantenir el local compartit. És una llàstima que aquesta iniciativa cooperativa i de l’economia social i solidària (ESS) hagi hagut de minvar en el seu desenvolupament a les Illes Balears.
Un projecte d’impuls a l’ESS
A mitjans de 2023, vam assistir a una reunió al seu local per presentar un projecte de Panell de Polítiques Públiques Locals d’Impuls a l’ESS. L’objectiu era establir sinergies per implementar aquest projecte a Catalunya i a les Illes Balears, i que servís com a motor per millorar o iniciar aquest tipus de polítiques en ambdós territoris. No obstant això, ens van informar que encara no havien arribat a aquest punt i vam considerar si alguna idea del projecte es podria adaptar.
El cas de Catalunya
A Catalunya, ja comptem amb municipis interessats en la promoció de l’ESS. La Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS) agrupa diversos municipis que comparteixen bones pràctiques, formacions i espais de debat.
A principis de 2023, de la mà de la XMESS, vam realitzar una prova pilot del Panell de Polítiques Públiques Locals d’Impuls a l’ESS a Catalunya. D’aquesta prova pilot, en la qual van participar 30 dels 60 municipis de la XMESS, es van obtenir dades interessants: més de la meitat dels municipis consideren que les seves polítiques d’ESS no són transversals; dos de cada tres municipis no tenen una planificació estratègica en ESS; el 45% dels municipis no disposen de personal específic per treballar en l’impuls i la consolidació de l’ESS; un de cada tres municipis no ha realitzat formació en ESS per al seu personal; i més de la meitat dels municipis no tenen quantificada l’ESS en el seu territori.
La manca de dades i informació
Un dels aspectes que va generar debat després de la presentació dels resultats va ser la manca de dades sobre l’ESS. Aquesta manca de dades és preocupant per diversos motius. En primer lloc, és complicat recopilar informació sobre l’ESS, ja que sovint es requereix respondre a qüestionaris oficials que poden ser tediosos i fins i tot coactius. A més, hi ha dificultats per accedir a les dades oficials recopilades per diferents administracions, ja sigui perquè estan en format PDF o perquè no són accessibles al públic.
Per exemple, l’Agència Tributària espanyola publica estadístiques sobre els impostos recaptats, com l’impost de societats, que podrien ajudar a dimensionar econòmicament l’ESS. No obstant això, les dades més recents publicades són d’fa 5 anys i no es pot accedir a una segmentació per NIF i comunitat autònoma.
A més, tampoc disposem de suficient evidència sobre com es desenvolupen les polítiques d’impuls de l’ESS a nivell local ni sobre el seu impacte en el territori. La posada en marxa d’un panell com el que es va proposar podria contribuir a la proliferació de les polítiques d’ESS, així com a l’avaluació i mesura del seu impacte. Això ens permetria continuar treballant en l’àmbit de l’ESS i els pols cooperatius.