Transport a Espanya: una visió de Fedea

Una perspectiva crítica

La Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) ha emès una opinió contundent sobre el disseny dels transports a Espanya. Segons aquesta organització, el disseny dels sistemes de transport es basa més en càlculs polítics que en necessitats econòmiques. A més, Fedea defensa la implementació de peatges de pagament per l’ús de les autovies com una solució per millorar l’eficiència i finançament dels transports.

Una visió crítica sobre l’alta velocitat

Segons el director executiu de Fedea, Ángel de la Fuente, l’alta velocitat és un luxe que difícilment es pot permetre. En una sessió sobre el transport, de la Fuente ha afirmat que si s’hagués realitzat un estudi previ d’eficiència, l’única línia d’alta velocitat que tindria sentit seria la línia Madrid-Barcelona. Aquesta afirmació posa en qüestió la viabilitat econòmica de les altres línies d’alta velocitat a Espanya.

Propostes per millorar el sistema de transport

Fedea ha proposat diverses mesures per millorar el sistema de transport a Espanya. Una de les propostes és l’establiment de peatges de pagament per l’ús de les carreteres, basats en el principi de ‘qui contamina paga’. Aquests peatges haurien de reflectir els danys causats en les vies pels diferents tipus de vehicles. A més, Fedea suggereix l’establiment de peatges per la congestió de les carreteres en moments puntuals i per l’entrada als grans centres urbans, prenent com a exemple el sistema de peatges de Londres.

D’altra banda, Fedea critica la renúncia al pagament per l’ús de les carreteres, que estava previst en el Pla de Recuperació i en l’avantprojecte de la llei de mobilitat sostenible. Segons l’organització, aquesta renúncia no té sentit i hauria de ser reconsiderada.

Una visió crítica sobre la política d’infraestructures

Fedea considera que la política d’infraestructures a Espanya té deficiències importants. Segons l’organització, aquesta política es basa més en càlculs polítics que en una anàlisi precisa dels costos i beneficis econòmics i socials. A més, Fedea critica el disseny institucional estanc i la falta de coherència en les decisions d’inversió en infraestructures. Per solucionar aquests problemes, Fedea proposa la creació d’una agència independent del Govern que analitzi els projectes d’infraestructures de manera objectiva i basada en criteris de rendibilitat econòmica i social.

Una visió sobre la xarxa d’alta velocitat

Fedea assenyala que la xarxa d’alta velocitat ferroviària a Espanya duplica el servei amb la xarxa d’aeroports, cobrint dues vegades la mateixa necessitat. L’organització considera que aquesta duplicació no és eficient i proposa un planificador conjunt per a les infraestructures de transport, amb l’objectiu de millorar la coherència i l’eficiència del sistema.

Proposta de reforma de l’aparell administratiu

Per finalitzar, Fedea proposa una reforma de l’aparell administratiu per millorar la presa de decisions en matèria d’infraestructures de transport. L’organització suggereix que el ministeri de Transportes deixi d’estructurar-se en direccions generals modals (aeroports, ferrocarril, carretera) i proposa un model més integrat i coherent per a la presa de decisions en matèria de transport.

Related posts

Mercadona revoluciona el seu assortiment amb formatges renomenats

El misteri de l’apagada: una crisi elèctrica sense precedents a Espanya

Els viatges d’Imserso 2025-2026: Una nova era per a pensionistes