Inici » Aprofitament sostenible de l’aigua per a l’agricultura a Argençola

Aprofitament sostenible de l’aigua per a l’agricultura a Argençola

by PREMIUM.CAT

Debat sobre la gestió de l’aigua

Argençola ha generat un debat entorn a la millora de la gestió de l’aigua per assegurar-ne l’abastament, especialment per a les activitats agrícoles. En una jornada impulsada pel departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Associació Cultural del Terme d’Argençola El Trill i el Col·lectiu Eixarcolant, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Argençola, tres experts van aportar idees per a un aprofitament més eficient de l’aigua.

Idees per a un aprofitament sostenible

En aquesta jornada, es van presentar diverses ponències que van abordar solucions per a la gestió sostenible de l’aigua. Annelies Broekman, Investigadora CREAF al Grup Aigua i Canvi Global CREAF, va destacar la importància de reduir la demanda d’aigua i millorar la salut de la conca hidrogràfica com a solució a l’escassetat d’aigua (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/). A més, va posar èmfasi en la necessitat d’iniciar dinàmiques participatives per gestionar la governança de l’aigua i el paisatge.

D’altra banda, David Tous, d’Amics de l’Arquitectura Popular, va exposar la importància de l’arquitectura de l’aigua i com aprofitar-la de manera resilient davant el canvi climàtic, destacant l’ús de les terrasses i els marges per evitar l’erosió i millorar l’aprofitament de l’aigua pels cultius.

Finalment, el físic Toni Mestres va abordar la qüestió de l’aprofitament de l’aigua pluvial i va plantejar reflexions sobre com millorar-ne la captació a partir de superfícies impermeables com teulades i carrers, així com la promoció de cisternes i sistemes d’acumulació de l’aigua de la pluja.

Demandes i reflexions

La jornada va generar un intercanvi actiu entre els participants, que van demanar al departament d’Agricultura mesures més proactives en la conservació de sòls, la promoció de cisternes i una gestió més integral de l’aigua. Aquesta iniciativa es presenta en un context on les pluges han incrementat la capacitat dels embassaments, tot i que la situació encara és delicada.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00