Com ajudar als joves adolescents en la seva presa de decisions educatives i laborals

Introducció

Quan un o una jove adolescent pren la decisió de no continuar estudiant i abandona les opcions formatives de l’educació reglada, al darrere hi ha un món sencer de circumstàncies personals, emocionals, familiars, educatives o econòmiques que impulsen, inconscientment, una determinació sense que, sovint, hi hagi cap altra perspectiva d’ocupació.

La importància de donar suport i reorientar

En aquest moment, aquest jove es troba davant d’una disjuntiva vital sobre com continuar endavant i, com a societat, hem d’oferir sistemes àgils, eficaços i comunitaris per tal de donar suport i reorientar a aquestes persones.

Recursos disponibles

Actualment, hi ha diversos recursos disponibles adreçats a joves, tot i que una part significativa busquen assolir objectius immediats, ja sigui per aconseguir que la persona retorni al sistema educatiu reglat com perquè s’insereixi laboralment amb la definició d’un perfil professional concret.

La importància de l’acompanyament personalitzat

Tot i la bona voluntat que hi ha en aquests objectius, cal aturar-se i avaluar acuradament els factors específics que envolten a cada jove que es troba en una situació d’Abandonament Escolar Prematur (fet que a Catalunya representa encara un 14,8%). La desorientació i el desànim són el punt de partida del procés d’acompanyament que necessita aquest jovent, el que dificulta que puguin prendre decisions immediates i òptimes respecte a possibles itineraris formatius i laborals que puguin mantenir en el temps.

L’itinerari de recuperació

El perfil de cada persona és completament individual, no hi ha receptes comunes ni orientacions generals que, a la pràctica, els siguin d’utilitat. Orientar a aquests joves requereix incorporar una primera fase d’apoderament personal, sobretot d’autoestima i autoconfiança, que els permeti sustentar una presa de decisions òptima, positiva i de mig recorregut.

La importància de l’ajuda externa

Es tracta d’un itinerari de recuperació a través del qual puguin construir una nova etapa malgrat que les vulnerabilitats, desigualtats i situacions externes que envoltin a la persona siguin sent les mateixes. Així, qualsevol pas endavant ha d’estar ben fonamentat en aquesta tasca prèvia d’orientació personalitzada i flexible, on sigui la persona jove qui aprengui a identificar què és el que vol i alhora es comprometi, des del seu convenciment i autoresponsabilitat, a fer els passos necessaris.

La importància de la coordinació

Cal, per tant, ajudar-los a generar autoestima i autoconfiança fermes i realistes, a l’abast del seu moment maduratiu i íntimament vinculades a les seves capacitats, intel·ligències, formes d’aprenentatge i possibilitats de prendre decisions. Així podrem promoure adaptacions més eficaces i positives, sigui quina sigui l’opció a seguir, acadèmica o laboral.

La importància de l’actuació comunitària col·laborativa

En aquest punt del trajecte de la persona jove es fa imprescindible una actuació coordinada dels recursos públics i privats existents, que no només apropi l’accés de cada jove al projecte, entitat, escola, recurs educatiu addicional o programa que realment necessiti, sinó que també fomenti el treball en xarxa.

La importància de pensar en el futur

Pensem, a més a més, que el món professional ha anat transformant-se, però encara ara en alguns sectors fem servir models antics on el principal objectiu continua sent abastir al mercat laboral de professionals. En aquest context, una visió del treball a curt termini amb aquest jovent pot donar solució immediata a la seva situació actual, però també pot condemnar-los a un futur de temporalitat, discontinuïtat i precarietat laboral al llarg del temps.

Conclusió

En resum, ajudar als joves adolescents en la seva presa de decisions educatives i laborals és un repte complex que requereix una atenció personalitzada, recursos adequats i una actuació comunitària col·laborativa. Cal donar suport a aquests joves en la seva recerca d’autoestima i autoconfiança, i promoure adaptacions positives i duradores en el seu camí cap a un futur laboral satisfactori.

Related posts

Impulsant el Futur Professional: Noves Microcredencials a la URV

Microcredencials Universitàries: Oportunitats d’Aprenentatge a la URV

El Futur del Teletreball: Drets, Retorns i Reptes