Inici » Convivència i Normatives: Una Reflexió Profunda

Convivència i Normatives: Una Reflexió Profunda

by PREMIUM.CAT
un fondo rojo con las palabras diart de cirona en letras blancas y un fondo rojo con una fuente blanca que dice diart de cirona, Cricorps Grégoire, colección criterio, un barroco flamenco, arte informal

La Importància de les Normes en l’Actualitat

Recentment, quan el FC Barcelona es preparava per afrontar un desplaçament a un país àrab per a un partit crucial, es va difondre un avís crucial als seus seguidors i acompanyants. Aquest avis instava a mantenir un comportament exemplar, subratllant la necessitat de seguir algunes normes específiques, com evitar manifestacions afectuoses en l’àmbit públic, després de la victòria tan esperada.

La minuciositat d’aquestes normatives pot semblar sorprenent, recordant-nos de les maneres com altres espècies marquen el seu territori. Tot i que les normatives sobre el comportament en públic sovint tendeixen a relaxar-se, aquesta situació destaca la persistència del concepte de ‘norma’.

Les Bases de la Convivència Humana

El nucli central de la convivència humana resideix en l’establiment de bases, normes, permisos, recomanacions i altres elements que formen part del teixit social. Cada societat ha contribuït a posar una mica d’ordre a casa seva, tot debatent sobre deures i drets, un procés que evoluciona constantment.

Una Mirada al Passat: Regles Morals i de Bona Criança

En 1915, a Barcelona, es va publicar el llibre ‘Regles morals i de bona criança’, de Josep Pin i Soler. Aquest llibre va ser aclamat com de ‘vertadera utilitat’ i destaca l’ènfasi en detalls com el comportament decent i la higiene personal, suggerint fins i tot com rentar-se adequadament.

Més endavant, el 1927, la ‘Cartilla moderna d’urbanidad’ dels Germans Maristes, escrita per Frère Théophane Durand, va introduir normes amb certa rigidesa, incloent consells sobre el tracte de les joguines amb precaució.

Normatives i Poder al segle XIX

En el segle XIX, la burgesia històrica imposava normes com un ritual inflexible. A Barcelona, el senyor Baró de Terrades dictava normes, especialment entre els abonats al Gran Teatre del Liceu, convertint l’urbanitat en un signe de poder.

Avui, desafiament de normes pot ser interpretat com un acte de nerviosisme, reminiscent de l’època ‘prohibit prohibir’. És crucial distingir entre normes necessàries i aquelles imposades per marcar autoritat i classe.

Conclusió: Més Enllà de les Normatives

La pèrdua contundent del Barça en aquell partit planteja la qüestió de si haurien d’haver proporcionat més orientacions sobre el comportament dels aficionats fora del camp, més enllà de les normatives estrictes del joc. Potser un recordatori de com tornar a casa amb el cap alt i la veu moderada hauria estat tan important com el resultat del partit.

You may also like

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00