Hospitals: una nova manera de gestionar baixes i altes per cirurgia major ambulatòria i parts

Reducció de desplaçaments innecessaris

Els hospitals han implementat una nova mesura que permet gestionar directament les baixes i altes per cirurgia major ambulatòria i parts. Aquesta iniciativa té com a objectiu reduir els desplaçaments innecessaris dels usuaris als centres d’atenció primària (CAP). Segons les estimacions del Departament de Salut, aquesta nova manera de gestionar les baixes i altes podria evitar prop de 100.000 desplaçaments anuals dels usuaris als CAP, permetent al personal sanitari dedicar més temps a atendre els pacients.

Ampliació del servei a tot Catalunya

Aquesta nova forma de gestió s’afegirà a les baixes laborals per ingrés hospitalari programat o urgent que ja es tramiten des de tots els hospitals del SISCAT. Es preveu que els hospitals comencin a oferir progressivament aquest servei als usuaris de tot Catalunya a partir del pròxim mes de juliol.

Cirurgia major ambulatòria

En el cas de la cirurgia major ambulatòria (CMA), que és una intervenció quirúrgica important que no requereix ingrés hospitalari, es calcula que més del 97% dels pacients en situació laboral activa podrien demanar una baixa laboral segons el diagnòstic associat. D’aquest percentatge, aproximadament el 10% requerirà una baixa inferior a cinc dies, i en aquests casos el centre hospitalari tramitarà la baixa i l’alta en el mateix acte administratiu. Pel que fa als altres pacients, el centre hospitalari només tramitarà la baixa i el seguiment posterior es realitzarà des de l’atenció primària. Es calcula que la gestió de les baixes per CMA des dels centres hospitalaris permetrà estalviar entre 64.000 i 85.000 desplaçaments dels usuaris als CAP.

Parts

Pel que fa als parts, el nou tràmit que s’activarà des dels hospitals és l’alta per a les dones que ja tenien una baixa laboral activa en el moment del part. Es calcula que aproximadament el 41% de les dones que ingressen a l’hospital per donar a llum es troben en aquesta situació. Amb aquesta nova gestió, es podrien evitar prop de 17.000 desplaçaments anuals als CAP per gestionar l’alta mèdica.

Desburocratització de l’atenció primària

La gestió de les baixes laborals des dels centres hospitalaris s’emmarca dins de la desburocratització de l’atenció primària. Aquesta iniciativa, juntament amb els altres supòsits de baixes laborals que ja es tramiten des dels hospitals del SISCAT, permetrà evitar una mitjana de 200.000 desplaçaments innecessaris als usuaris de tot el territori cada any (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Proves pilot i implementació progressiva

La nova manera de gestionar les baixes i altes per cirurgia major ambulatòria i parts ja s’ha testat com a prova pilot a l’hospital Parc Taulí de Sabadell, i des d’aquest mes de març els usuaris ja poden sol·licitar la tramitació d’aquest tipus de baixes laborals de manera regular. Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida seran els següents en oferir aquest servei a partir de la primera quinzena d’abril (https://www.softcatala.org/resum-de-textos-en-catala/).

Related posts

Impulsant el Futur Professional: Noves Microcredencials a la URV

Microcredencials Universitàries: Oportunitats d’Aprenentatge a la URV

El Futur del Teletreball: Drets, Retorns i Reptes