La recerca com a competència clau del batxillerat

El treball de recerca és una activitat integradora i formativa que realitzen els estudiants de batxillerat amb el suport i l’orientació del professorat, amb l’objectiu de desenvolupar la competència en recerca. Pot tenir una perspectiva disciplinària, o bé interdisciplinària o transversal.

Consisteix en un conjunt d’activitats que duen a terme els estudiants que indaguen sobre un tema triat i delimitat, en part, per ells mateixos. Això comporta, en moltes ocasions, la realització d’activitats pràctiques (enquestes, experiments, muntatges, visites…) i no només d’activitats de recerca documental.

Exemples de treballs de recerca

A continuació, us presentem tres exemples de treballs de recerca que han realitzat alguns alumnes de l’IES Francesc Ribalta, amb la col·laboració d’Arrels II, i que han exposat a l’Aula d’Extensió Universitària.

Pell, sol i càncer: un lligam essencial

Maria Riu i Pacuet va iniciar la seva exposició parlant-nos del seu interès per l’àmbit sanitari i de les seves curiositats sobre aquest tema. Va fer una explicació detallada d’aquesta malaltia i els factors que influeixen en la seva possible aparició. Ens va explicar la rellevància que té la capa d’ozó per a la nostra salut i per a la nostra pell. Va fer una prova amb llum ultraviolada per simular el seu efecte protector. Va descriure el procés que va seguir per elaborar una crema solar i va fer una comparativa amb altres cremes del mercat.

Equitat social en un món millor

Maiol Irla i Batet ens va mostrar el seu treball, motivat per la seva preocupació personal per les desigualtats socials. Es va basar en enquestes fetes a Solsona i Barcelona, a entitats socials, persones sense llar, Creu Roja, Amisol… i va extreure unes conclusions: sens dubte, cal augmentar el treball social i les aportacions dels governs. Realment, es fa molt, l’esforç és rellevant, però no n’hi ha prou.

L’habilitat tecnològica de l’antiga Roma

Miguel Magín i Sierra ens va impressionar amb la seva passió per la història i els progressos tecnològics. Ens va fer una lliçó de l’enginyeria a l’Imperi Romà. Va repassar les vies de distribució de l’aigua i les vies de comunicació de les persones (aqüeductes, canonades i carreteres). Per acabar, ens va mostrar una reconstrucció casolana, però utilitzant materials del segle XXI, de la bomba d’aigua de Ctesibi d’Alexandria, un inventor i matemàtic del segle III abans de Crist, amb una demostració pràctica de la recreació al lloc.

Des de l’Aula d’Extensió Universitària agraïm la col·laboració d’Arrels II i de l’IES Francesc Ribalta. I aprofitem per felicitar de tot cor als seus estudiants, als quals animem a continuar endavant i els desitgem molta sort i tot tipus d’èxits en el futur.

Related posts

Impulsant el Futur Professional: Noves Microcredencials a la URV

Microcredencials Universitàries: Oportunitats d’Aprenentatge a la URV

El Futur del Teletreball: Drets, Retorns i Reptes