Preocupacions sobre el model educatiu a Catalunya

El debat entorn de l’immersió lingüística

El comitè de Peticions del Parlament Europeu ha emès un informe que qüestiona el model educatiu basat en la immersió lingüística a Catalunya. Aquest document ha estat resultat de la visita realitzada per diversos eurodiputats al territori català el passat desembre, destacant la majoria conservadora i d’ultradreta dels mateixos.

Preocupació per les disfuncions detectades

En el text aprovat recentment, s’expressa una preocupació pel que es descriu com a ‘serioses disfuncions’ derivades del model educatiu català per als estudiants amb castellà com a llengua materna. Es reclama un tracte ‘equivalent’ per a les dues llengües oficials, català i castellà, amb l’objectiu de garantir una educació equitativa per a tots els alumnes.

Posicionaments i votacions al comitè

L’informe ha estat aprovat amb 19 vots a favor i 6 en contra, amb un clar suport dels conservadors i el sector d’ultradreta, malgrat les crítiques de les forces progressistes que consideren el text partidista. Cal destacar que aquest informe no té caràcter vinculant, ja que la UE no pot legislar sobre els sistemes educatius nacionals.

Els posicionaments dels diferents partits

Els grups del Partit Popular Europeu, Renew –amb la presència de Ciutadans– i els conservadors i Reformistes, que inclou Vox, van donar suport a l’aprovació de l’informe. D’altra banda, socialistes, Verds -amb ERC- i The Left -amb Podem- van expressar la seva oposició al mateix.

Recomanacions i crides a l’equitat

L’informe exigeix un tractament equitatiu entre el català i el castellà, així com una anàlisi independent per avaluar el model educatiu a Catalunya. Es demana especial atenció a les possibles ‘controvèrsies’ i a les situacions d’exclusió social detectades en el sistema educatiu.

Participants en la missió europea

La missió que va visitar Catalunya va ser majoritàriament conservadora i d’ultradreta, amb la presència destacada de membres com Yana Toom, Kosma Zlotowski, Jorge Buxadé i altres representants de partits conservadors i Ciutadans.

Reaccions de les forces polítiques

Des de les forces progressistes, com ERC, es critica l’enfocament del comitè de Peticions del Parlament Europeu, considerant-lo partidista. S’ha recordat que la UE no té competències en matèria educativa i lingüística, i s’ha demanat al govern espanyol un compromís clar envers la oficialitat del català a la UE.

Related posts

Impulsant el Futur Professional: Noves Microcredencials a la URV

Microcredencials Universitàries: Oportunitats d’Aprenentatge a la URV

El Futur del Teletreball: Drets, Retorns i Reptes