De persones amb discapacitat a persones amb diversitat funcional

un hombre en silla de ruedas y una mujer con una camisa roja sentados en una habitación con una puerta y una pared, Felix-Kelly, cibernética, una fotografía, neoplasticismo

El passat dimarts, el Congrés dels Diputats va aprovar la reforma de l’article 49 de la Constitució, que estableix que, a partir d’ara, la forma de referir-se al grup de persones amb discapacitat, diversitat funcional o altres denominacions semblants, passarà de persones amb discapacitat a persones amb diversitat funcional. El terme, de fet, sembla una mica més respectuós. I quaranta-cinc anys després d’haver aprovat la Constitució, no podem fer altra cosa que celebrar aquest canvi en la nomenclatura de l’etiqueta.

Què implica aquest canvi per al grup en qüestió?

Però, si anem una mica més enllà de la superfície, què suposa realment aquest canvi per al grup en qüestió? Es va adoptar alguna mesura addicional? M’agradaria pensar que els diputats i les diputades coneixen la realitat del sector social del qual parlen: 70% d’atur, superior al 80% en els casos de malalties mentals, i pujant fins al 95% per a les persones amb Síndrome de Down.

La doble discriminació de les dones amb diversitat funcional

Les dones amb diversitat funcional tenen un doble hàndicap vital: més possibilitats de patir assetjament laboral, sexual i maltractament en el si de la parella. Com a exemple, l’any 2018, el 20% de les dones assassinades per violència de gènere, tenien algun tipus de diversitat funcional acreditada. I és que, segons un estudi del Parlament Europeu, les dones amb diversitat funcional tenen un risc quatre vegades major de rebre violència de gènere, que la resta de població femenina.

La importància del llenguatge i la realitat

No seré jo qui negui la importància del llenguatge, o l’ús de paraules adequades i precises per a descriure i definir el més acuradament possible. Ni el seu possible potencial per a iniciar transformacions de realitats. Ara bé, quan ens trobem davant una situació tan escandalosament inacceptable, envoltada d’hipocresia, màrqueting i mentides, veure que es tracta el dit canvi de nom com a quelcom rellevant i amb impacte real, resulta entre còmic, trist i enganyós pel conjunt de la societat, però especialment pel grup afectat.

Un exemple vergonyós: l’exdiputat Echenique

Com a anècdota vergonyosa, recordar que a l’exdiputat Pablo Echenique, que va ser elegit a la cambra la legislatura passada, no se li va adaptar en cap moment el seu seient, perquè pogués ocupar-lo dignament amb la seva cadira de rodes. És a dir, el Congrés no va donar exemple, quan va tenir l’oportunitat quant a inclusió, normalitat, ni accessibilitat com pretenia, suposadament, dimarts passat. I d’això fa dos dies. Llavors, què es va votar exactament al Congrés?

Related posts

Una escena poderosa y evocadora que representa una protesta vibrante contra la violencia hacia las personas trans, particularmente las mujeres trans. En primer plano, un grupo diverso de activistas posee pancartas y signos coloridos adornados con mensajes de solidaridad y justicia. Las pancartas están estampadas con frases como 'los derechos trans son derechos humanos' y 'justicia para Sara Millerey', con fuentes audaces y llamativas que captan la atención. Los activistas, que representan varias etnias y edades, muestran una variedad de emociones desde la determinación hasta el dolor, sus expresiones que reflejan la urgencia de su causa. El fondo presenta un paisaje urbano, con edificios altos que se ciernen, simbolizando las estructuras sociales que perpetúan la discriminación. El cielo está pintado en tonos de naranja y rosa, lo que sugiere una puesta de sol, que sirve como una metáfora de la esperanza y el cambio en el horizonte. Expertos en toda la escena hay símbolos de unidad, como banderas y flores del

La Lluita per la Dignitat Trans: Reflexions sobre Violència i Drets

Una escena serena e íntima se desarrolla en una habitación acogedora y suavemente iluminada, donde se entrelaza la esencia de 'Matnitat' y 'Poesia'. En el centro, una mesa de madera está adornada con un libro abierto, sus páginas llenas de versos delicados y escritos a mano que reflejan la 'Experència' de la maternidad. Alrededor del libro hay 'flores de cactus' vibrantes y florecientes, sus colores que van desde magenta profunda hasta amarillo brillante, simbolizando la 'ambivalència' de los sentimientos maternos. Un pequeño cactus en maceta se encuentra cerca, su cuerpo robusto y verde contrasta con los agudos 'punx' que evocan los desafíos de la maternidad. La luz se filtra a través de una ventana cercana, lanzando sombras suaves que bailan a través de la habitación, insinuando el 'cosmos' más allá. En las paredes, las fotografías enmarcadas de diversas mujeres de diferentes generaciones encapsulan sus "històries" únicas, que resonan con los temas de 'Sororitat' y experiencias compartidas. Un lujoso sillón

Gemma Casamajó: Reflexions poètiques sobre la maternitat i les veus femenines

Que el idioma es un vehículo mutable es conocido por los hablantes de un idioma minoritario mejor que nadie. A veces, sin embargo, creemos que la mutación es un fenómeno generacionalmente estancado. Que mis hijos hablen el idioma que les enseñaré peor de lo que lo hablo y que sus hijos, a su vez, peor que ellos mismos. Pero el idioma también conduce con nosotros. Cada vez con el grupo de amigos de la infancia nos hemos dedicado a compartir cintas de video de cumpleaños y abrir (8k, mejor calidad, obra maestra, muy detallada: 1.1)

Revisant el Passat Lingüístic: Entre Nostàlgia i Transformació