Les diputades van a l’Oficina d’Igualtat del Parlament
El grup parlamentari de Junts per Catalunya al Parlament viu una situació de tensió i enfrontament i l’últim episodi té a veure amb presumptes casos d’assetjament masclista patits per dues de les diputades. Cristina Casol, la primera, i Aurora Madaula després han presentat les queixes contra membres del seu propi partit davant de l’Oficina d’Igualtat de la Cambra, que disposa d’un protocol específic per a queixes de discriminació per raó de gènere.
La queixa de Madaula era coneguda des que ella mateixa la fes pública en la seva intervenció en un acte, el novembre passat. Però ara, segons ha avançat el diari Ara, la diputada ha decidit fer servir el mecanisme parlamentari d’igualtat. Segueix així els passos de la seva companya Casol, el cas del qual la comissió va tancar la setmana passada al considerar la comissió que no es podia demostrar la discriminació, encara que sí que advertia sobre possibles pràctiques masclistes a l’escenari d’un xoc entre corrents interns d’una formació.
El partit respon amb accions legals i disciplinàries
La queixa de Casol i la seva filtració a la premsa va provocar a més que la direcció del partit acudís als tribunals. El secretari general Jordi Turull va denunciar al jutjat la difusió tant dels arguments de la diputada contra Junts com de l’informe encarregat pel Parlament a una entitat externa.
A més, una vintena de diputats de Junts han demanat que s’expulsi Casol del partit per les suposades acusacions falses abocades. Si això acaba succeint, la representant ja va anunciar que no deixarà lacta sinó que es mantindrà com a diputada no adscrita.
Mentrestant, el cas denunciat per Madaula segueix el curs propi. Després de la revelació inicial de la diputada, el partit va actuar. Primer, la comissió de garanties va obrir un procediment per determinar si l’havia de cessar com a vicepresidenta de la formació. Després, per intentar treure-la de la Mesa del Parlament, on és secretària.
La presidenta de la Cambra, Anna Erra, va arribar a comunicar-li la “pèrdua de confiança”, tot i que als membres de l’òrgan rector els elegeix per votació directa el ple i no la presidència. Des de llavors, Madaula ha estat de baixa mèdica i, per això, absent del dia a dia parlamentari.
Les dues denúncies s’emmarquen en un context de guerra interna entre faccions de Junts
Més enllà dels fets concrets, les dues queixes s’inscriuen en un context de conflicte intern entre faccions de Junts i, totes dues, han estat presentades per dues diputades del cercle més proper a Laura Borràs, l’antiga presidenta del Parlament a qui se li va retirar l’escó després de la condemna per corrupció. La substituta, Anna Erra, està estretament vinculada al sector rival, liderat pel secretari general, Jordi Turull. Des de l´arribada d´Erra a la direcció de la Cambra el partit ha intentat fer un canvi d´equips, que ha comptat amb l´oposició del sector més afí a Borràs.
Tot i això, la discrepància ideològica que hi ha entre els dos grups, el de Turull més pragmàtic i el seu oposat més reticent a qualsevol entesa amb l’Estat, no ha esclatat, a causa de l’aposta de Carles Puigdemont pel pacte amb el PSOE. La figura de l’expresident és una de les poques qüestions que encara uneixen sectors irreconciliables en altres àmbits i que, si bé no es fan la guerra per les posicions polítiques, sí que se la fan pel repartiment de poder a les institucions.