El poder dels símbols en la identificació de la comunitat

El paper de les tradicions

Les tradicions han desenvolupat i recreat diversos elements mediadors al llarg del temps. Un d’aquests elements és el símbol, que té un gran poder en la identificació de la comunitat.

La revelació de l’Absolut

Els símbols són una forma de revelació de l’Absolut. A través d’ells, es transmeten valors, creences i significats profunds que uneixen a les persones i les fan sentir part d’una comunitat.

Un símbol d’identificació

El símbol és un element que identifica a la comunitat. És una representació visual que permet als membres de la comunitat reconèixer-se entre ells i sentir-se part d’un tot.

La renovació de la iconografia

Fa sis anys, a Escoles FEDAC, es va plantejar la renovació de la iconografia present a les aules. Es va prendre la decisió de substituir la imatge d’un Crist clavat a la creu per un símbol que representés la vida i l’alliberament.

Un símbol de vida

El símbol triat recorda la forma de la creu, però representa la vida i l’alliberament. És una representació d’una persona compromesa amb l’ètica, oberta al misteri d’un Déu Pare de tots i que viu plenament per als altres.

Una representació inclusiva

Aquest símbol es troba a les aules a partir de 3r de Primària. És una figura feta a mà, de fusta de faig de cultiu ecològic. La seva forma pot ser tant d’una dona com d’un home, i està dissenyada per acollir a tothom, amb els braços oberts.

La Bona Notícia de Jesús

Aquest símbol es troba al Racó de la Bona Notícia de l’aula, un espai que estimula la contemplació de la vida des de la confiança en què tot ésser humà pot ser bona notícia per als altres. Així, es fomenta la identificació del símbol amb la Bona Notícia de Jesús.

La Mare de Déu

Des d’Infantil a 2n de Primària, la iconografia present a l’aula és la Mare de Déu. També és una figura feta de fusta de faig, que representa una persona abraçant un nen. Aquesta imatge permet als nens identificar la tendresa amb les relacions que tenen amb les seves mares, pares i avis.

El Racó de la Bona Notícia

La figura de la Mare de Déu també es troba al Racó de la Bona Notícia de l’aula. Els nens s’apropen a ella, l’abracen i la manipulen. Aquest racó de l’aula és un espai on els nens poden compartir les seves bones notícies, com dibuixos, pedres o pinyes, que recorden moments especials per a ells.

Related posts

La Lluita per la Dignitat Trans: Reflexions sobre Violència i Drets

Gemma Casamajó: Reflexions poètiques sobre la maternitat i les veus femenines

Revisant el Passat Lingüístic: Entre Nostàlgia i Transformació