La Federació Catalana de Passions presenta la temporada 2024 a la Sagrada Família
Entre el 10 de març i el 5 de maig, Catalunya s’omplirà de representacions de la Passió de Crist, una manifestació cultural i religiosa que té més de cinc segles d’història. Un total de 22 entitats, agrupades en la Federació Catalana de Passions, portaran a escena gairebé 70 espectacles que recrearan els últims dies de la vida de Jesús. La federació va presentar la nova temporada el dissabte 9 de març a la cripta de la Sagrada Família, un escenari de gran simbolisme i bellesa.
Enguany, hi ha dues novetats destacables: la Passió de la Bisbal d’Empordà, que es recupera després de molts anys sense representar-se, i la Passió Apassionades, que organitza la comunitat cristiana de Sant Pere Claver del Clot de Barcelona. Aquesta última té la particularitat que està narrada des de la perspectiva de les dones que van acompanyar Jesús en el seu camí cap a la creu.
L’arquebisbe de Barcelona agraeix la tasca dels passaires
A l’acte de presentació, hi va assistir l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, acompanyat pel rector de la Sagrada Família, Mn. Josep M. Turull. També hi va participar Carles Armengol, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya. L’acte va comptar amb les actuacions musicals del Cor de Carreras Dagas de la Bisbal d’Empordà, així com amb una mostra de la Passió de Castellvell del Camp i un extracte del text elaborat pel grup de la Passió de Vilanova i la Geltrú per a l’ocasió.
El cardenal Omella va tenir unes paraules d’elogi per a totes les persones i entitats que cada any porten a escena la Passió de Crist: “Sou uns grans evangelitzadors en el món actual de la vida de Jesús i us vull donar les gràcies per l’esforç i la dedicació.” “La representació de la Passió commou l’espectador i li obre les portes a la trobada personal amb Jesucrist”, va afegir Omella, que va demanar per la pau davant de la situació que viu Terra Santa en aquests moments de guerra i violència. El cardenal Omella va recordar que la mort no té mai l’última paraula, sinó la Resurrecció, que és el missatge fonamental de la Pasqua que celebrem els cristians, i va posar en relleu una “tradició que ha perdurat durant més de cinc segles i que és patrimoni cultural i religiós del nostre país”.
El president de la Federació Catalana de Passions destaca el paper social i cultural de les entitats
El president de la Federació Catalana de Passions, Jordi Carapuig, va agrair la feina de tothom que s’ha implicat per fer possible la presentació de la nova temporada en un lloc tan emblemàtic com la Sagrada Família. En el seu discurs, va remarcar que “les passions són un moviment popular i totalment amateur, portem el nom de les nostres localitats i comarques arreu del país i fem una tasca social impressionant”. En aquest sentit, va afegir que “un cop més, les entitats organitzen jornades completes al voltant de les representacions, això representa un guany per a tothom, les administracions ens ajuden i nosaltres ho retornem amb les representacions i activitats que duem a terme. La majoria d’entitats fan més activitats, a més de les representacions de la Passió, i són motor cultural de les seves poblacions”.
La Federació Catalana de Passions, una entitat jove amb una llarga trajectòria
La Federació Catalana de Passions va néixer l’1 d’abril de 2016 amb la intenció de promoure, donar a conèixer i fer créixer la cultura de les Passions arreu del territori. Actualment, la formen les Passions d’Argentona, el Clot-Barcelona, Castellvell del Camp, Castelló d’Empúries, Cervera, Constantí, Cunit, Esparreguera, la Bisbal de l’Empordà, la Cava de Deltebre, l’Escala, Llinars del Vallès, Mataró, Olesa de Montserrat, Sant Climent Sescebes, Sant Hilari Sacalm, Sant Vicenç dels Horts, Ulldecona, Vilalba dels Arcs, Vilanova i la Geltrú, Vila-sacra i Vilassar de Mar.