El compromís amb la diversitat en l’esport
El futbolista nigerià de la lliga anglesa Justin Fashanu va ser el primer esportista professional a declarar obertament la seva homosexualitat. El 19 de febrer de cada any, data del seu naixement, es commemora el Dia Internacional contra l’LGTBIfòbia en l’Esport. Enguany, l’àrea d’Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona ha publicat un estudi en què han participat una trentena de municipis i diverses entitats esportives de la demarcació per identificar les necessitats i demandes en matèria de perspectiva de gènere i LGTBI+ en el món esportiu local.
La situació actual i els obstacles a superar
L’estudi constata la masculinització general de l’esport local i recull la preocupació per la davallada en la pràctica esportiva de noies a partir de l’adolescència. Els ajuntaments assenyalen la manca de finançament com un dels principals obstacles per fer efectiva la promoció de l’equitat de gènere en l’esport local. És important que els plans d’igualtat i protocols no quedin només en paper, sinó que es tradueixin en accions concretes.
Propostes per a una perspectiva de gènere i LGTBI+ inclusiva
Les entitats esportives posen de manifest que en alguns esports no té gaire sentit que les lligues de competició estiguin separades entre homes i dones i posen d’exemple el tir amb arc. Igualment, detecten molta violència verbal als camps de joc i subratllen la necessitat de trencar els models tradicionals que sexualitzen la dona. En aquest sentit, advoquen per promoure la mateixa indumentària per als dos sexes.
Les entitats esportives LGTBI+ proposen limitar les subvencions quan es detectin discriminacions. De fet, és una de les consideracions finals de l’estudi: “Seria recomanable repensar el paper de les subvencions públiques com a recurs regulador per tal que contribueixin a fer efectiva aquesta perspectiva de gènere i LGTBI+, ja sigui augmentant-ne els criteris o aplicant règims de bonificació o sanció.”
El compromís de les entitats esportives
Les entitats esportives LGTBI+ posen sobre la taula diverses propostes per promoure la inclusió i l’equitat en l’esport local. Entre aquestes propostes destaquen la limitació de les subvencions en cas de discriminació, la promoció de la mateixa indumentària per a tots els sexes i la transversalitat de gènere com a requisit per abordar aquesta perspectiva en l’àmbit municipal.
“En el món de l’esport tenim molta cursa encara per aconseguir la igualtat efectiva. Volem donar recursos a tots els municipis de la província per treballar en aquesta qüestió”, assegura el diputat d’Esports i regidor de Barcelona, David Escudé.