El Govern presenta setanta accions per promoure la igualtat, el reconeixement i la seguretat de les dones en l’àmbit esportiu
BarcelonaMaica García és una de les millors jugadores de waterpolo del món. Ha guanyat tots els títols possibles amb el CN Sabadell i amb la selecció espanyola, excepte l’or olímpic, que espera aconseguir aquest any a París. Malgrat aquest palmarès impressionant, la seva trajectòria no rep el mateix tracte que la dels seus companys masculins. “Sempre ens trobem amb barreres i obstacles. No tenim el mateix suport mediàtic ni social que ells. Cal que la gent s’interessi per altres esports, no només pel futbol”, denuncia.
La situació de la sabadellenca no és un cas aïllat. Des de principis del segle XXI, les dones han augmentat la seva presència, visibilitat i reconeixement en els diferents àmbits de l’esport, però encara queden molts reptes per assolir la igualtat, la no discriminació i la no reproducció dels estereotips de gènere en el context esportiu. Per això, el Govern ha presentat el Pla d’Impuls de l’Esport Femení a Catalunya 2024-2030, un document amb setanta mesures pràctiques que volen comptar amb la implicació del sector.
Un pla diferent, que fugi de la teoria
Anna Caula, secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, ha explicat que aquest pla és diferent dels anteriors, ja que no es basa en la teoria, sinó en l’acció. “Fins ara hem treballat per generar visibilitat i referents, i ara volem obrir nous horitzons amb un pla que tingui un impacte real i tangible. Seran accions que es podran desenvolupar per tothom, amb la complicitat del sector per accelerar aquest impuls i fer més fort l’esport femení català. No es tracta d’una acció màgica que canviï el món, sinó de mantenir una constància. Estem en un moment de canvi i és a les nostres mans accelerar el procés”, ha afirmat.
El pla es fonamenta en cinc principis rectors: interseccionalitat, canvi estructural, homes com a aliats, sinergies i especificitat i transversalitat. Els objectius són impulsar la transformació de la governança de les organitzacions, incrementar la participació de les dones en càrrecs de lideratge i les professions de l’esport, fomentar la visibilitat de les dones en els mitjans de comunicació i les xarxes socials, prevenir la violència sexual en l’àmbit esportiu i crear entorns segurs, augmentar la pràctica físico-esportiva entre el col·lectiu de dones considerant la seva diversitat i millorar les condicions de les esportistes de tecnificació i rendiment.
Tres iniciatives concretes en diferents camps
Dins del marc del Pla, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física durà a terme tres iniciatives concretes en diferents camps. Per una banda, es realitzarà un nou i pioner estudi sobre l’abandonament de l’esport en etapa adolescent per conèixer els motius pels quals les noies, i també els nois, decideixen deixar de fer esport. “Volem tenir dades concretes i saber-ne els motius específics per poder intervenir-hi”, ha dit Caula. També es farà el fòrum Canviar imaginaris en l’esport amb participació arreu del territori català i, finalment, es llançarà una campanya de comunicació multicanal sobre esport femení.
Transformar i sacsejar
El pla d’impuls forma part del conjunt d’actuacions de la “legislatura de l’esport femení, amb la qual vam arribar per transformar i sacsejar” aquest àmbit i donar-li visibilitat. “Les llicències femenines han augmentat un 20% del 2021 al 2023, però encara estem lluny del sostre”, destaca Caula. El Govern ha multiplicat per vuit el suport als clubs, un acompanyament per arribar a més entitats i per reforçar les seves estructures.
Anna Rovira, consultora en gènere i esport i col·laboradora del Grup d’Investigació Social i Educativa de l’Activitat Física i l’Esport (GISEAFE, de l’INEFC); Susanna Soler, professora de l’INEFC i coordinadora del GISEAFE; i Anna Vilanova, professora de l’INEFC i directora de l’Observatori Català de l’Esport, són tres de les professionals que aporten el seu rigor professional i acadèmic a un pla que aspira a passar de les bones intencions a una transformació real.