Una Realitat Alarmant
Un recent informe de l’observatori Mèdia.cat revela una preocupant xifra: més de la meitat de les dones periodistes han estat víctimes d’assetjament masclista durant la seva carrera. Concretament, un 54,4% ha experimentat assetjament sexual, mentre que un 55,1% ha patit discriminació per raó de gènere. Aquesta investigació, liderada per Meritxell Rigol, destaca la gravetat de la situació en els mitjans de comunicació catalans.
Impacte de les Violències Masclistes
L’estudi, titulat ‘Violències masclistes contra periodistes’, analitza les experiències de 136 dones del sector. Els resultats posen de manifest una varietat de violències amb diferents graus d’intensitat, que es manifesten en diversos contextos professionals. A més, es revela un entorn que normalitza i minimitza aquestes agressions, així com la ineficàcia dels protocols existents per afrontar l’assetjament.
Suport Inadequat i Reaccions Hostils
D’entre les periodistes que han patit assetjament, un 71,6% ho ha compartit amb persones del seu cercle proper, però només un 3,7% ho ha comunicat als responsables del protocol d’assetjament del seu mitjà. Alarmantment, en un 39% dels casos, no han rebut suport, i fins i tot han enfrontat reaccions hostils per part dels seus col·legues.
L’Assetjament Digital: Un Nou Front
El món digital no escapa a aquesta dinàmica. Aproximadament el 30,9% de les enquestades ha estat objecte d’assetjament en línia, amb missatges de flirteig i comentaris ofensius com les formes més comunes d’agressió. Aquestes experiències subratllen la necessitat de abordar l’assetjament a totes les àrees de la vida professional.
Barreres per Denunciar
Les dones periodistes s’enfronten a múltiples obstacles quan consideren denunciar casos d’assetjament. La normalització d’aquestes violències (67,1%) i la sensació d’impunitat dels agressors (57,5%) són les barreres més freqüents. A més, el temor a ser qüestionades o no ser cregudes (54,8%) les dissuadeix de presentar queixes.
Un Buit en la Prevenció
L’informe de Mèdia.cat també destaca un greu desconeixement sobre els protocols de prevenció de violències masclistes: un 41,9% de les periodistes no saben si existeixen mecanismes al seu mitjà, mentre que un 22,8% afirma que no n’hi ha. Només un 25% se senten segures sobre a qui dirigir-se per fer denúncies.
Masclisme Quotidià en el Sector
Més enllà de l’assetjament, les dones periodistes experimenten constantment diverses formes de masclisme en la seva feina. Aquestes inclouen l’ús d’humor masclista, la condescendència i l’infantilització, així com la ignorància de les seves aportacions. Un 81,6% reconeix que hi ha obstacles per accedir a posicions de responsabilitat dins del sector.
Propostes per al Canvi
Per millorar la situació, moltes periodistes proposen reformes com la transformació dels lideratges en els mitjans, la millora de les condicions laborals i la promoció de la diversitat. Aquestes mesures podrien contribuir a desnormalitzar les violències masclistes i a fomentar un entorn laboral més segur i igualitari.