Nou episodi en el conflicte intern del grup parlamentari de Junts

Dues diputades de Junts denuncien assetjament per raó de gènere

El grup parlamentari de Junts per Catalunya viu una situació de crisi interna que no sembla tenir fi. En aquesta ocasió, el conflicte té dues protagonistes: la presidenta del Parlament, Anna Erra, i la secretària segona de la Mesa del Parlament i diputada de Junts, Aurora Madaula. Totes dues han protagonitzat un nou episodi en el qual han denunciat assetjament per raó de gènere per part del seu propi partit.

Segons fonts del gabinet d’Erra, la presidenta del Parlament ha sol·licitat un informe jurídic per “revisar” com s’ha aplicat el protocol d’assetjament de la cambra, amb l’objectiu de fer-lo “més garantista”. Aquesta petició es produeix després que l’Oficina d’Igualtat del Parlament hagi arxivat la denúncia de Cristina Casol, una altra diputada de Junts, per “assetjament per raó de gènere”. Erra considera que hi ha hagut “mancances” en el primer cas en què s’ha fet servir el protocol, especialment en el tema de la confidencialitat. A més, vol saber si cal suspendre el protocol mentre se sotmet a una possible revisió. No obstant això, la seva proposta va ser rebutjada en la reunió de la Mesa de dimarts.

Per la seva part, Madaula ha seguit els passos de Casol i, segons ha informat l’Ara i ha pogut confirmar El Món, també ha presentat denúncia davant l’Oficina d’Igualtat del Parlament contra el seu grup per assetjament per raó de gènere, després d’haver-ho fet també davant l’òrgan corresponent del partit. Madaula està de baixa des del 5 de desembre a causa de la polèmica generada per una intervenció que va provocar que Erra li retirés la confiança i una vintena de diputats del partit impulsessin un escrit contra ella per haver denunciat “violència masclista silenciosa” dels seus companys en el Ple de les Dones.

Pressió per expulsar Casol del grup parlamentari

Aquestes denúncies només contribueixen a augmentar el soroll al voltant del grup parlamentari de Junts, que ja fa setmanes que viu una situació de tensió interna. El Secretariat Permanent del partit va tractar el cas de Casol en una reunió fa una setmana i va demanar a la diputada lleidatana que deixi l’acta i abandoni el grup parlamentari. Davant la negativa de la diputada a acceptar la petició del partit, es preveia que la reunió de grup d’aquesta setmana servís per prendre una decisió al respecte, però no es va adoptar cap mesura. Tot i així, més d’una vintena de diputats de Junts han signat a favor d’expulsar Casol del grup, però, de moment, la diputada ha assistit al ple d’aquesta setmana com a membre del grup parlamentari de Junts. En qualsevol cas, Casol, que va ser la número dos de Junts per Lleida en les passades eleccions, no té intenció de renunciar a l’acta i si se l’acaba expulsant del grup, passarà a ser diputada no adscrita.

Borràs busca una mediació entre les parts

Davant aquest escenari, la presidenta de Junts, Laura Borràs, està intentant que es reconduexi el conflicte i que no es produeixin més danys al partit. De fet, va sol·licitar en l’última reunió del Consell Nacional i en la de l’executiva una mediació entre les dues parts enfrontades, la direcció del partit i Casol –considerada del sector de Borràs–, amb l’argument que aquesta crisi perjudica el partit en el seu conjunt. El pas fet per Madaula i la proposta d’Erra només fan que agreujar la crisi interna que hi ha dins el grup parlamentari de Junts.

Related posts

La Lluita per la Dignitat Trans: Reflexions sobre Violència i Drets

Gemma Casamajó: Reflexions poètiques sobre la maternitat i les veus femenines

Revisant el Passat Lingüístic: Entre Nostàlgia i Transformació