Advocat desmenteix acusacions sobre ingerència russa a Catalunya

Controvèrsia sobre la informació policial

Gonzalo Boye, advocat del director de l’oficina del president de Catalunya, ha argumentat que la informació continguda a l’informe de la Comissaria General d’Informació atribuïda a Josep Lluís Alay és completament errònia. En declaracions compartides amb ElNacional.cat, Boye va exigir a les autoritats espanyoles que clarifiquin la procedència de les al·legacions.

Detalls de l’informe judicial

L’informe, sol·licitat pel jutge Joaquín Aguirre a Barcelona, ​​esmenta que es va obtenir d’un telèfon confiscat a Alay, una imatge del 2019 que incloïa un esquema amb claus que impliquen persones com Evgeny Primakov i Oleg Syromolotov. Segons la policia, aquestes anotacions suggereixen que l?independentisme català té un pla avançat recolzat per Rússia.

Dades i acusacions

La policia estableix a la seva documentació que aquests apunts indiquen una estratègia destinada a aconseguir la independència de Catalunya de manera unilateral, sense comptar amb acords previs amb el Govern espanyol o la Unió Europea.

Investigacions paral·leles

L’informe, datat el 9 de juny, es presenta just abans que el jutge Aguirre decidís remetre les proves sobre la suposada ingerència al Tribunal Suprem, on s’involucra 13 persones, incloses figures polítiques destacades com Artur Mas i Carles Puigdemont, en delictes greus com a traïció o malversació.

Errors a les acusacions

Boye ha assenyalat errors crítics a l’informe. En una de les identificacions, es confon Yevgeny Primakov Jr. amb l’exministre d’Exterior rus del mateix nom, mort el 2015. Aquest tipus d’errades planteja seriosos dubtes sobre la veracitat de la investigació realitzada sota la direcció de Fernando Grande-Marlaska.

Activitats d’Alay a Rússia

L’advocat també va esmentar que el seu client ha certificat legalment els seus viatges a Rússia durant 2019 i 2020, els quals, segons ell, han estat objecte de persecució i vigilància des del seu nomenament el 2018. En diverses entrevistes, Alay ha detallat el contacte amb mitjans russos i el seu treball com a historiador.

Connexions amb personatges russos

L’informe esmenta diverses figures russes amb què Alay i Víctor Terradellas haurien tingut contacte. Tot i això, no s’esmenta que Alay va treballar en la traducció del llibre de Vavilova, la qual cosa afegeix una altra capa de complexitat a les acusacions sobre la seva relació amb la suposada trama russa.

Reflexions finals

Els errors evidents a l’informe i la manca de proves substancials suggereixen que la investigació sobre la ingerència russa podria estar basada en fonaments inadequats, cosa que aixeca qüestionaments sobre la seva validesa i la direcció de les indagacions relacionades amb l’independentisme a Catalunya.

Related posts

Detencions a Pallars Sobirà: un cas de tràfic de drogues

Facilitats de Mobilitat per a les Festes de Sant Jordi a Alcoi

El derbi català: un enfrontament clau amb horaris polèmics