Amnistia a Policia a Lleida Després del Cas d’Enric Sirvent

Una fallada controvertida a l’Audiència de Lleida

L’Audiència Provincial de Lleida ha decidit concedir amnistia a l’agent de policia que va ocasionar lesions a Enric Sirvent. Aquest incident va tenir lloc el dia 1 d’octubre en un centre de votació del barri de la Mariola, on Sirvent va patir una aturada cardíaca, i va desencadenar una cadena d’esdeveniments que van resultar en la seva mort tres anys després de l’atac. La informació va ser comunicada dimarts pel gabinet de premsa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Reacció de la Família i Organitzacions Civils

Els familiars d’Enric Sirvent, que actuen com a acusació particular, juntament amb Òmnium Cultural, que representa l’acusació popular, es van oposar enèrgicament a l’aplicació d’aquesta norma que atorga una mena d”oblit’ penal a l’oficial de policia espanyol. D’altra banda, la Fiscalia ha donat aprovació a l’aplicació d’aquesta llei, mentre que l’Advocacia de l’Estat no ha ofert resposta, d’acord amb el que indica el tribunal.

Detalls del Cas i la Lesió Soferta

L’agent policial va enfrontar càrrecs de lesions després de clavar una puntada de peu a la regió genital de Sirvent, que va col·lapsar i va patir una aturada cardiorespiratòria. Aquest fet va deixar Sirvent amb un diagnòstic de mort sobtada recuperable, a més de múltiples contusions i un hematoma testicular significatiu. Després de l?agressió, el ciutadà de Lleida va requerir una cirurgia i va passar un total de 17 dies al?hospital, seguit d?un llarg procés de recuperació de gairebé un any.

L’Esperit de la Llei d’Amnistia

La secció 1a de l’Audiència de Lleida argumenta que el cas d’aquest policia es troba dins l’àmbit de la llei d’amnistia, que té com a premissa arxivar investigacions relacionades amb les accions policials contra el referèndum de l’1-O. A la resolució, el tribunal esmenta que l’objectiu d’aquesta normativa és eliminar tota responsabilitat penal vinculada a les accions delictives emprades per salvaguardar la legalitat i mantenir l’ordre constitucional.

El Context de l’Amnistia a Lleida

Amb l’amnistia concedida a aquest policia, ja són més de cinquanta els agents que han rebut la mateixa consideració per les seves intervencions durant el referèndum del 2017 i en les detencions de manifestants el 2019. Entre aquests, un grup destacat de 46 policies espanyols van ser amnistiats després de ser acusats d’agredir votants a diversos centres de Barcelona.

Implicacions i Recursos Legals

Les organitzacions Òmnium, Irídia i l’ACN han decidit presentar recursos davant de l’Audiència de Barcelona contra l’amnistia. Pel que fa al cas específic del policia de Lleida, s’argumenta que hi ha una clàusula a la llei que exclou l’amnistia en aquells casos on s’hagi violat l’article 3 del Conveni Europeu de Drets Humans. Se sosté que l’acció de l’agent va ser excessiva i violenta i va infligir un tracte degradant en un context de votació pacífica dins el casal cívic de la Mercè.

Related posts

El Viatge en Tren: Un Reflex de Desigualtat Catalana

L’estratègia de Trump: Groenlàndia com a clau geoeconòmica

La Revolució Nocturna de Tortosa: Records d’una Era daurada