Un any tràgic per a la igualtat de gènere
L’any 2024 es perfila com el més desafortunat en termes de crims de gènere a la darrera dècada. Segons el Departament d’Igualtat, Catalunya ha estat escenari de 20 feminicidis durant els primers vuit mesos, un increment preocupant que reflecteix una crisi social profunda. Entre les víctimes, 15 són dones i 5 són persones relacionades amb la violència masclista, tots assassinats per homes amb qui mantenien algun tipus de relació.
L’impacte dels crims recents
El recent doble assassinat a Rubí i Castellbisbal, perpetrat per un excomissari de la Policia Nacional, ha elevat la xifra de feminicidis a 20. Aquest succés marca una fita fosca, ja que el 2024 es converteix l’any amb més crims masclistes des del 2014. La violència vicària, que implica l?assassinat de fills per infligir dolor a les dones, també mostra xifres alarmants, amb 10 menors assassinats des del gener.
Tendències preocupants en la violència masclista
Comparant amb el 2023, Catalunya ha vist un augment de sis assassinats masclistes des de començament de l’any. Els mesos més crítics han estat gener i abril, acumulant 10 morts, amb abril marcant el rècord de víctimes a l’última dècada. En la majoria dels casos, l’agressor era la parella de la víctima, cosa que ressalta la complexitat de les relacions afectives involucrades en aquests crims.
Denúncies i protecció insuficient
Una troballa alarmant és que la majoria de víctimes no havien presentat denúncies. De les 15 dones assassinades el 2024, només 2 havien denunciat prèviament la violència masclista. D’aquestes, només una comptava amb mesures de protecció, cosa que planteja interrogants sobre l’efectivitat del sistema de justícia i protecció per a les dones en risc.
La violència vicària com a fenomen creixent
Les dades sobre violència vicària també són descoratjadores, amb 10 menors assassinats des de començament de l’any. D’aquests, en quatre casos hi havia denúncies prèvies per violència de gènere contra els agressors. L’últim succés va tenir lloc a Toledo, on una adolescent de 17 anys va ser assassinada, i la seva mare va resultar greument ferida. Aquest tipus de violència cerca controlar les dones, especialment en contextos de separació.
Un llegat tràgic de violència
Des del 2013, la violència de gènere ha cobrat la vida de 63 nens i adolescents a mans dels seus pares o de les parelles de les mares. Més del 57% dels agressors es van treure la vida després de cometre aquests crims, eludint així la justícia. D’aquests casos, la majoria de les víctimes eren descendents dels agressors, cosa que subratlla la necessitat d’un enfocament més robust en la prevenció i la protecció en situacions de violència familiar.
Reflexions finals sobre un problema sistèmic
L’alarmant augment de feminicidis i violència vicària el 2024 ha de ser una crida a l’acció per a la societat. És imperatiu que s’implementin mesures efectives per protegir les dones i els menors, així com estratègies per fomentar la denúncia i el suport a les víctimes. Només mitjançant un enfocament integral es podrà abordar aquesta crisi de manera efectiva i prevenir futures tragèdies.