L’impacte de la baixada de la natalitat
El fenomen de la baixa natalitat a Catalunya ha desencadenat un envelliment notable de la seva població. Des de l’any 2010, s’ha observat un augment constant en la proporció de ciutadans que superen els 65 anys, mentre que el nombre de joves disminueix de manera alarmant.
Evolució de l’índex d’envelliment
En el 2010, l’índex d’envelliment, que mesura el nombre de persones grans per cada 100 menors de 15 anys, es situava en 112. Aquesta dada va ascendir fins a 143 el 2020, reflectint que actualment hi ha aproximadament 1,4 persones de més de 65 anys per cada menor de 15 a Catalunya.
Un canvi significatiu en la demografia
Avui en dia, gairebé un 19% de la població catalana té més de 65 anys, un increment considerable respecte al 16% registrat fa una dècada. Les altes expectatives de vida, que se situen al voltant dels 83,6 anys, juntament amb les baixes taxes de natalitat, han contribuït a aquesta transformació demogràfica.
L’augment dels majors de 85 anys
Un altre aspecte preocupant és el creixement de la població molt gran. L’índex de sobreenvelliment, que indica el percentatge de persones de més de 85 anys dins del grup de majors de 65, ha augmentat del 11% al 16% en una dècada. Això implica que actualment un de cada sis adults grans a Catalunya supera els 85 anys.
Implicacions per a la salut i l’atenció
Aquesta tendència no només reflecteix l’èxit dels avenços mèdics, sinó que també genera una demanda creixent de serveis sanitaris i de cures a llarg termini, ja que una societat amb un nombre creixent d’octogenaris i nonagenaris requereix un suport assistencial significatiu.
Edat mitjana i productivitat
La mitjana d’edat a Catalunya ha evolucionat de 36,3 anys a mitjans dels anys 80 a 43,3 anys actualment. Aquest canvi té un impacte negatiu en la productivitat, ja que les tendències mostren que la productivitat augmenta fins als 40-50 anys i després comença a disminuir.
Productivitat i edat laboral
Estudis globals indiquen que els treballadors més productius són els que es troben entre els 40 i 49 anys. A Espanya, un estudi va evidenciar que els treballadors més grans amb formació superior són més eficients que els joves amb menys formació. Tanmateix, un augment en la proporció de treballadors de més de 55 anys pot conduir a una disminució en la productivitat.
El paper de la immigració
La immigració a Catalunya, caracteritzada per ser massiva i amb un capital humà limitat, no ha aconseguit millorar la productivitat general. De fet, sovint s’integren en sectors amb baixa productivitat, la qual cosa contribueix a una disminució estructural de la productivitat i, per tant, a una estancament de la renda per càpita.
Desafiaments futurs
La situació demogràfica de Catalunya presenta greus reptes tant econòmics com socials. L’envelliment de la població implica un dèficit en la força laboral i pressions sobre el sistema de pensions. A més, la generació més jove no és suficient per substituir els jubilats, amb un saldo natural que es preveu continuï sent negatiu.
Un futur incert
Les projeccions demogràfiques indiquen que la població de Catalunya continuarà envellint en les pròximes dècades, a menys que hi hagi un canvi significatiu en les taxes de natalitat o un augment considerable en la immigració que pugui rejovenir la piràmide poblacional.