La realitat desconeguda de l’ablació femenina a Catalunya
En els darrers anys, el debat sobre la mutilació genital femenina ha cobrat rellevància, però la seva presència a Catalunya ha passat desapercebuda per a molts. Recentment, un informe ha revelat que, malgrat els 17 casos documentats d’ablació en la darrera dècada, els Mossos d’Esquadra han registrat 120 intents d’aquesta pràctica. Aquesta discrepància entre els casos reportats i les temptatives indica que el problema és més ampli del que sembla.
Les xifres que parlen per si mateixes
Catalunya, amb les seves diverses comarques, presenta una realitat alarmant. Les regions amb una major concentració de comunitats africanes, com el Maresme i el Vallès Occidental, són les que més casos d’ablació han registrat. Aquesta situació ens porta a reflexionar sobre la necessitat d’una major visibilitat i recursos per afrontar aquesta problemàtica.
Una veu silenciada
El silenci que envolta aquestes pràctiques és preocupant. Molts casos no arriben a ser denunciats, ja sigui per la por a la represàlia cultural o per la pressió social. Així, es genera un cercle viciós que perpetua la violència contra les dones, incloent-hi també els matrimonis forçats.
La reacció política davant l’inacceptable
La situació ha provocat la indignació del PP català, que ha criticat la reacció dels grups feministes que, segons ells, no han abordat aquestes dades alarmants. Alejandro Fernández, el líder del partit, ha expressat la seva frustració davant el que considera una distracció del veritable problema, mentre que Lorena Roldán ha assenyalat la inacció dels feministes a l’hora de defensar les dones que pateixen aquestes violències.
Una crida a l’acció
Aquestes declaracions han obert un debat sobre la responsabilitat de les institucions i de la societat en la lluita contra la mutilació genital femenina. La situació exigeix una resposta col·lectiva i una revisió de les polítiques d’igualtat que realment abordin els problemes que afecten les dones, en lloc de centrar-se en qüestions secundàries.
Un futur incert
La lluita contra la mutilació genital femenina a Catalunya és un repte que requereix una atenció immediata. Amb el creixent nombre de casos d’agressions sexuals a la regió, la societat s’enfronta a la necessitat d’un canvi de paradigma que posi les veus de les dones al centre de l’acció política i social.