Un creixement impressionant del sector de la salut digital
El sector de la salut digital a Catalunya experimenta un auge important. Un recent estudi de Scogy, en col·laboració amb diverses organitzacions del camp, revela que 386 empreses participen activament en aquesta indústria, cosa que representa un augment del 16,6% en comparació amb l’any anterior.
Aquest ecosistema empresarial, majoritàriament compost per petites i mitjanes empreses, és destacable per la seva joventut, ja que al voltant de dos terços d’aquestes entitats tenen menys de deu anys. En conjunt, aquestes empreses van generar ingressos per 633 milions d’euros el 2023, cosa que representa un creixement del 6,9% i han creat més de 5.300 llocs de treball, un 10,2% més que l’any passat.
La innovació com a pilar fonamental
Un aspecte clau que defineix aquest sector és el seu focus en la innovació. Aproximadament el 42% de les empreses integren intel·ligència artificial en els seus productes, abastant àrees com el diagnòstic mèdic, les teràpies digitals i la presa de decisions clíniques. A més, s’observen avenços importants en la robòtica mèdica i les tecnologies immersives.
Catalunya: líder mundial en inversió en salut digital
En un període de cinc anys, Catalunya ha promogut convertir -se en la segona regió a tot el món en atracció de la inversió tecnològica en salut digital, només per darrere de Massachusetts, als Estats Units. La inversió total ha superat els 1.500 milions d’euros, destacant iniciatives com el Centre de Recerca i Desenvolupament Global d’AstraZeneca a Barcelona, que planeja una inversió d’1.3 mil milions i la creació de fins a 1.500 nous llocs de treball.
Aquesta afluència de capital ha atret nombroses multinacionals, amb vuit de les deu principals empreses del sector de la salut digital que estableixen operacions a Catalunya, inclosos gegants com Bayer, Johnson i Johnson, Fujitsu, Cisco, Siemens Healthineers i Medtronic.
Reptes en el camí del progrés
Malgrat aquest dinamisme, el sector s’enfronta a reptes crítics. L’informe subratlla la necessitat de diversificar la xarxa de proveïdors tecnològics, millorar la formació especialitzada i assegurar la interoperabilitat dels sistemes de salut. Així mateix, l’escassetat del talent tècnic i la inversió local insuficient podrien dificultar el creixement del sector si no s’implementen estratègies adequades.
Barcelona: Centre d’innovació amb el Congrés de la Revolució de la Salut
Aquesta setmana, Barcelona es converteix en l’escenari del Congrés de la Revolució de la Salut, el més gran congrés europeu centrat en la salut digital. Amb més de 150 reunions d’innovació i sessions de xarxa entre startups i inversors, aquest esdeveniment destaca el lideratge català en aquest àmbit.
Amb una base sòlida d’innovació i de compromís públic i privat, la salut digital a Catalunya està sorgint com a sector essencial per a la transformació del sistema sanitari i l’economia del futur.