Augment de les platges de mascotes a la costa catalana
Aquest estiu s’està duent a terme una transformació notable a les platges de Catalunya. Gairebé el 65% dels municipis costaners, és a dir, 45 de 69, es preparen per acollir els gossos a les seves sorres, cosa que representa un augment de vuit ubicacions en comparació amb l’any anterior.
Noves incorporacions i tendències
Ubicacions com Tarragona, Sant Pol de Mar i Llançà s’afegeixen a la llista de municipis que permetran l’accés dels gossos a les seves platges. Aquest creixement és significatiu, ja que cobreix 12 regions costaneres, a excepció de la selva, que no ha permès als espais de PET.
Comtats destacats
Les regions de Maresme i Alt Empordà dirigeixen la llista, cadascuna amb més de 10 àrees designades per a gossos. Aquest fenomen reflecteix un canvi en la percepció i l’acceptació de les mascotes en espais públics.
Reglament i temps d’ús
Tot i això, no totes les platges permeten l’entrada gratuïta de gossos. Alguns, com la platja de Llent, a Barcelona, han restringit els horaris. Els gossos són benvinguts de 10:30 a 19.30 hores, coincidint amb l’inici de la temporada de bany alt.
Platges amb accés nocturn
Altres platges, com les d’El Prat de Llobregat, permeten la presència de gossos només durant la nit, entre les 20:00 i les 08:00, afegint una capa de flexibilitat per als propietaris de mascotes.
Varietat en espais i serveis
Les dimensions i les característiques dels espais de gossos varien considerablement. A la platja d’Arenal de l’Ampolla, estaran habilitats 300 metres quadrats, mentre que a la platja d’Eucalyptus d’Amposta, es destinaran 26.000 metres quadrats per gaudir de les mascotes.
Serveis especialitzats
Algunes platges estan equipades amb serveis addicionals, com ara dutxes específiques per a gossos a Pineda de Mar, mentre que d’altres, com a Sant Pere de Ribes, no tenen infraestructures, cosa que limita l’experiència per als propietaris de mascotes.
Reptes per a la seva implementació
No tots els municipis han adoptat la idea de les platges de gossos. Un total de 24 ubicacions encara no permeten l’accés a les mascotes, citant raons com la preservació de la fauna local o la necessitat de mantenir la qualitat de les seves platges.
Casos específics
Per exemple, a Sant Pere Pescador, les autoritats defensen que la presència de gossos podria interferir amb la nidificació d’aus al parc natural dels Aiguamolls de l’Empordà. A més, a Blanes, la introducció d’àrees de mascotes pot comprometre la qualitat del premi Blue Flag.
Mirant cap al futur
El nombre creixent de platges que accepten els gossos a Catalunya és un indicatiu d’un canvi de cultura social cap a la inclusió de les mascotes en espais públics. Amb l’estiu a la volta de la cantonada, s’espera que més ubicacions tinguin en compte les zones per al gaudi conjunta dels propietaris i els seus quatre amics.