Catalunya: Un nou paradigma per a les startups més enllà de Barcelona

L’ecosistema emprenedor català en xifres

Cada any, Catalunya es posiciona com un referent en el món de les startups, amb un nou recompte que destaca el seu creixement. Recentment, un estudi d’Acció ha revelat que actualment hi ha 2.285 startups operant a la regió, un increment del 9% respecte a l’any anterior. Aquesta xifra no només és significativa, sinó que marca un rècord històric. No obstant això, és important observar que el 86,7% d’aquestes empreses es concentren a l’àrea metropolitana de Barcelona, deixant una gran part del territori català sense representació en aquest sector.

Què defineix una startup?

El terme ‘startup’ es refereix a empreses amb un producte comercialitzable que tenen menys de 10 anys d’existència i un model de negoci escalable. Segons l’organització Acció, aquestes empreses han d’incloure una innovació tecnològica significativa i no han de limitar-se a serveis com la consultoria o el desenvolupament de software per a tercers.

Les comarques amb més presència d’startups

El Barcelonès lidera la classificació amb un impressionant 68% de les startups, seguit per altres comarques com el Vallès Occidental (9,8%) i el Baix Llobregat (5,9%). Barcelona ha estat reconeguda com la tercera ciutat més atractiva d’Europa per a fundar noves startups, només superada per Londres i Berlín, segons el Startup Heatmap Europe Report.

Les comarques catalanes on les startups brillen per la seva absència

Hi ha diverses comarques a Catalunya on el concepte de startup pràcticament no existeix, moltes d’elles situades a la província de Lleida, com la Vall d’Aran i el Pallars Sobirà. Factors com la baixa densitat poblacional, l’economia basada en sectors tradicionals i la distància dels centres urbans contribueixen a aquesta mancança.

Un potencial ocult en les comarques menys urbanitzades

Malgrat la seva falta d’startups, algunes d’aquestes comarques, com la Vall d’Aran i la Cerdanya, han experimentat un notable creixement econòmic gràcies a l’augment del turisme i els serveis personals. La seva oferta de productes locals de qualitat i activitats recreatives al voltant de la natura poden oferir un model alternatiu d’economia sostenible.

Un futur més sostenible per a l’emprenedoria

La diversitat d’oportunitats que ofereixen les comarques menys poblades pot ser clau per a un nou enfocament de l’emprenedoria. Iniciatives com l’agroindústria, l’ecoturisme i la producció local d’aliments de qualitat poden ser el motor d’un creixement econòmic més equilibrat i sostenible.

La importància d’un canvi de perspectiva

Potser la veritable innovació no rau només en la creació d’startups tradicionals, sinó en la capacitat d’integrar models econòmics que fomentin la sostenibilitat i la proximitat. La pròxima revolució emprenedora podria sorgir de les comarques més tradicionals, desafiant les nocions convencionals de l’èxit en el món empresarial.

Related posts

Robatori d’identitat presenta: un viatge desagradable d’una parella a través del frau

Comunitat en turbulència per olors persistents sobre abocadors

Desplaçar l’encant: l’illa del patrimoni mític de l’home