Un segell independent eclèctic
Després de la publicació el 13 de setembre de 2004 del disc Made in Barna, el debut de La Kinky Beat i 230 discos més, el segell independent Kasba Music celebra al llarg del 2024 el seu 20è aniversari. Creat aquell mateix any pel periodista, productor i músic Joni Sahún i la fotògrafa musical Amparo Martín, la discogràfica «més eclèctica» de Catalunya ha posat en marxa un projecte per commemorar la seva tasca social, cultural i única a la indústria de la música, «per donar veu als artistes sense veu».
Una col·lecció singular de vinils
Amb motiu de la celebració i durant onze mesos, Kasba Music publica —un cop al mes— un vinil que conforma una col·lecció singular, però sobretot molt especial. «En un primer moment vam pensar de fer un gran festival» explica Sahún, però el fet de ser un segell tan eclèctic que no es caracteritza per tenir una escena musical homogènia, la parella de Barcelona van llançar-se per una aposta segura i clara com ho són els vinils, un format que «ha tornat per quedar-se, i que alhora té més joc com a objecte artístic» assenyala Sahún.
Homenatge als músics que ja no hi són
A l’efecte de la confecció d’aquest projecte, Martín i Sahún van plantejar sobre quins eixos havien de seguir els vinils de la col·lecció entorn aquest 20è aniversari. Un d’aquests tres eixos es desplega com a un homenatge a tots aquells músics que han format part de Kasba i que ja no hi són. Per aquest motiu, s’han produït quatre vinils —un per cada músic—, en reconeixement a Jesús Arias, guitarrista del grup granadí dels vuitanta TNT; a Ferran Sahún, baixista del grup barceloní de principis dels noranta Cristian Dios; a Jose Capel, cantant de Color Humano, i a Iñigo Muguruza, cantant i guitarrista de la banda Sagarroi. Aquest projecte compta amb reedicions en format de vinil, recopilacions d’artistes diversos o inclús gravacions inèdites que surten a la llum per primer cop després de 20 anys a la foscor, gairebé oblidades.
Reconeixement a Kasba Music
El segon eix pretén posar en valor i donar-se un «autoreconeixement», tal com expressa Sahún, al que és i ha estat durant aquestes dues últimes dècades, Kasba Music. Seguint aquesta línia, el segell independent ha publicat Barcelona Sound, un disc de mestissatge català amb grans èxits com El gat rumbero de La Pegatina o Todo los días sale el sol de Bongo Botrako. Per altra banda, també s’ha publicat Mujeres en la Kasba, un recull de cançons interpretades per dones al llarg d’aquests 20 anys i que Sahún defineix com «un dels vinils més eclèctics de la col·lecció on et pots trobar des de La Kinky Beat fins a Ginestà».
El passat musical dels fundadors
Finalment, l’últim eix aposta per reconèixer la importància de la música en la trajectòria vital de Sahún i Martín, les dues persones que van fundar, i alhora han vist créixer Kasba Music. Per homenatjar i explicar el passat musical d’ambdós propietaris, un dels vinils que forma part de la col·lecció és Dels Rics i el Pobres de Pixamandúrries, l’últim disc que va gravar Sahún com a baixista del grup fa més de 30 anys i que no s’havia publicat fins aleshores. El lado oscuro dels alacantins Maniàtica també forma part del projecte, un grup que va mantenir una llarga amistat amb l’Amparo i el Joni. Sahún destaca també la publicació del doble vinil de Fermín Mugurunza, una gravació del seu directe l’any 2004 a la sala Apolo i la reedició en vinil de Made in Barna 20 anys després, que sortirà el 13 de setembre del 2024.
Mirant cap al futur
Per aquesta celebració, la discogràfica «no podia permetre que tota la col·lecció mirés el passat» exposa Sahún, i no ha volgut deixar enrere l’oportunitat de mirar cap al futur. Amb motiu d’aquesta premissa, s’ha publicat Catalunya explota, una recopilació de diverses bandes actuals que evoca al disc publicat el 1991 pel segell independent Tralla Records, Barcelona explota. Aquest disc gravat per l’ocasió, ha permès a Kasba reprendre aquest projecte amb grups de punk i hardcore d’arreu de Catalunya com Batec, Nafra o Les Buch, i que pretén ser el primer disc d’una nova —i futura— col·lecció.