Un Entorn Històric per a un Esdeveniment Singular
El passat 2 d’abril, l’Espai Endesa de Barcelona, un emblemàtic edifici modernista que havia estat la sala de turbines de la Central Catalana d’Electricitat, va acollir la 59a edició dels premis Crítica Serra d’Or. Aquest reconeixement destaca les obres més rellevants en català de l’any 2024, sense que les mateixes hagin estat presentades a concurs.
Un Missatge de Benvinguda Ple de Significat
L’inici de la cerimònia va ser marcat per les paraules d’Enric Brazís, director d’Endesa a Catalunya, qui va subratllar la importància de la cultura i l’espiritualitat en la vida de les persones, afirmant que són elements essencials que ens nodreixen.
La Passió per l’Escriptura
Joaquim Noguero, cap del consell de redacció de Serra d’Or, va expressar la seva passió per l’edició, destacant la necessitat d’abordar la realitat amb un esperit obert. Va fer una crida a produir articles que fomentin el debat i l’anàlisi, recordant que la diversitat d’opinions és un valor que cal preservar.
El Valor de la Diversitat
Noguero va instar a ‘igualar les diferències’ en un entorn literari ric i plural, amb l’objectiu de connectar amb els lectors de manera més íntima.
Un Moment Daurat per la Literatura Catalana
Eduard Escoffet, director de la Institució de les Lletres Catalanes, va compartir el seu moderat optimisme sobre l’actual moment de la literatura catalana, assenyalant la importància de reconèixer els ‘petits tresors’ que sorgeixen arreu del país i la intenció d’augmentar la qualitat de les publicacions futures.
Un Any Especial: El Mil·lenari de Montserrat
La 59a edició d’aquests premis coincideix amb els actes commemoratius del Mil·lenari de Montserrat. En el seu discurs, el P. Manel Gasch, abat de Montserrat, va recalcar la importància de la lectura com a pilar fonamental de la cultura, emmarcant-ho dins de la rica tradició de l’abadia.
Guardonats: Un Reflex de la Creativitat Catalana
Literatura i Assaig
Els premis en literatura i assaig han reconegut obres com ‘La casa tapiada’ de Julià de Jòdar, ‘Contracant’ de Susanna Rafart, i ‘Fam als ulls, ciment a la boca’ de Neus Penalba, entre altres.
Investigació i Ciències
En l’àmbit de la recerca, els guardonats inclouen Albert Rossich per la seva obra sobre el teatre modern i David Jou per ‘Una vida en deu equacions’.
Arts Escèniques i Literatura Infantil
Els premis també van incloure reconeixements en arts escèniques, amb Jordi Oriol destacant-se com a millor creador teatral, i en literatura infantil, amb obres com ‘Finestres’ de Dani Espresate Romero.
Una Coincidència Significativa
Un detall notable és que la data de l’entrega dels premis coincideix amb el Dia Internacional de la Literatura Infantil i Juvenil, un homenatge al naixement de Hans Christian Andersen, una ocasió que subratlla l’impacte de la literatura en les noves generacions.