Principals riscos de seguretat alimentària
La falta d’higiene en la manipulació dels utensilis i les superfícies de la cuina és un dels principals factors de risc per a la seguretat alimentària.
La contaminació creuada entre aliments crus i cuinats és un altre factor de risc important.
El consum d’aliments crus o exposats durant molt de temps a temperatura ambient augmenta el risc de proliferació de microorganismes.
Consells per evitar intoxicacions i infeccions alimentàries
Netejar freqüentment els estris i equips de la cuina
És essencial netejar les superfícies i els estris de cuina abans de fer-los servir i després de manipular aliments crus.
Utilitzar aigua i matèries primeres segures
És important seleccionar matèries primeres segures i prendre mesures de prevenció com netejar-les i pelar-les.
Mantenir els aliments a una temperatura segura
Cal desar els aliments que no s’hagin de consumir immediatament al refrigerador o congelador tan aviat com sigui possible.
Separar els aliments crus dels cuinats
És important utilitzar estris diferents per manipular aliments crus i cuinats per evitar la contaminació creuada.
Com cuinar els aliments
És essencial cuinar els aliments a una temperatura superior a 63 °C i cuinar-los completament abans de consumir-los.
Atenció amb els ous
És recomanable utilitzar ous amb la closca neta i íntegra i evitar rentar-los abans d’utilitzar-los.