Convocatòria notable
El passat 23 de juliol, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, coneguda com a Fedarac, va prendre part en una trobada que va reunir diverses agrupacions veïnals integrades a la Confederació Estatal d’Associacions Veïnals, juntament amb la ministra d’Habitatge i Agenda Urbana, Isabel Rodríguez. A la reunió també hi van assistir figures rellevants com el secretari d’Estat d’Habitatge i Agenda Urbana, David Lucas, i la subsecretària Llanos Castellanos. Aquesta mena de cita va ser convocada a sol·licitud de la Confederació, que van afirmar que la ministra, encara que s’havia reunit amb diversos sectors involucrats en temes d’habitatge, havia oblidat incloure les entitats veïnals.
Veus del veïnat
Des de Fedarac, es va arribar amb un missatge clar que va ressonar durant la manifestació del 21 de juliol, on es va emfatitzar la problemàtica de la vivenda com a factor clau que va impulsar la participació massiva. El tema del lloguer turístic va ser preeminent durant les discussions, especialment pel que fa a la modificació de la llei de propietat horitzontal que està en camí. Des de Palma, es va plantejar la necessitat dimplementar una prohibició absoluta del lloguer turístic en edificis dús residencial. Es qüestiona la coherència de definir l’habitatge com un dret fonamental mentre es permet que aquest sigui utilitzat com una eina de rendibilitat comercial en espais destinats a ser llars.
Reptes regulatoris
Les organitzacions veïnals de Palma subratllen que això va més enllà de meres incomoditats; es tracta d’un procés de gentrificació que amenaça els residents. La Fedarac exposa que la legislació actual és extremadament garantista cap a aquells que exploten il·legalment els habitatges per a fins turístics, deixant els altres veïns en una situació de vulnerabilitat i desprotecció davant d’un fenomen que n’afecta la qualitat de vida.
Trucat a l’acció
El moviment veïnal demana la implementació de mesures urgents que assegurin accés a un habitatge digne. Consideren inacceptable retrocedir a èpoques passades on allò que es veia com un progrés ara s’ha convertit en una crisi habitacional, on es passa de tenir una llar a viure en caravanes o vehicles. Les manifestacions, com la del 21 de juliol, són vistes com a punt d’inflexió, un clam col·lectiu que ja no pot suportar la situació actual. En el cas de Palma, expressen la preocupació per la venda de l’illa en fragments, sostenint que la pèrdua de la llar també implica una pèrdua de sobirania i un futur incert per a la comunitat.